Top 10 cărți 2020 este unul dintre cele mai citite articole de pe un blog de cărți, oamenii caută recomandări de lectură, romane clasice sau apariții noi. Dacă topul cărților de anul anterior a fost cu predilecție dedicat romanelor thriller, de data aceasta avem o propunere mult mai diversificată, pentru toate gusturile literale.
Top 10 cărți 2020 este în mod evident o ierarhizare subiective a celor mai bune titluri de citit, căci literatura nu poate fi judecată după anumite tipare, un roman îți place sau nu, dar marile creații obțin întotdeauna aprecierea unanimă a bibliofililor.
10. Jurnalul unui librar de Shaun Bythell
Jurnalul unui librar este chiar ceea ce spune titlul – un an din viața celei de-a doua librării ca mărime din Scoția, The Bookshop, surprins prin intermediul însemnărilor zilnice ale proprietatului său Shaun Bythell. Găsim o lectură plăcută, formată din scurte însemnări zilnice pline de haz, care va fi pe placul iubitorilor de cărți în format clasic, cărora le place să descopere micile comori din librării și să se răsfețe cu mirosul cernelii și consistența hârtiei pe care aceasta este imprimată. V-o recomand ca fiind prima propunere din Top 10 cărți 2020.

9. Fericire de Aminatta Forna
Fericire este povestea a doi oameni de știință, de vârstă mijlocie, în aparență asemănători, dar destul de diferiți care se întâlnesc întâmplător și ajung să dezvolte o relație atipică de dragoste. Attila este un psihiatru specializat în trauma de război și un gurmand dedicat. Attila vine la Londra din Accra, după ce soția sa Maryse decedează. Jean este un biolog urban care cercetează obiceiurile vulpilor urbane. Jean se mută la Londra după ce se desparte de soțul său, un vânzător de mașini. Amândoi au un important bagaj emotional căci au trait, iubit și greșit înainte, dar îî leagă discuțiile pe îndelete, despre orice – dragoste, trauma, copii, durere, salvare, speranță.
Fericire este un roman atipic de dragoste, este mai ales poveștile personajelor și a căutării eterne a unei legături, a unui sens, a unei regăsiri.

8. Florile pierdute ale lui Alice Hart de Holly Ringland
Florile pierdute ale lui Alice Hart este o bijuterie de carte, o carte magică pe care nu puteți să o ratați. Este o carte plină de emoție si de culoare. M-a trecut prin toate stările și mi-a atins sufletul cu durere, cu duioșie, cu furie, cu dragoste și cu speranță. Ca o vrajă, un descântec, o magie inexplicabilă m-a ținut prizonieră în lumea florilor până am devorat ultima pagină. O carte despre poveștile care ne bântuie și cele pe care ni se spunem pentru a supraviețui. Ca și impresie și culoare, îmi amintește de Mănâncă, roagă-te, iubește. La fel de adevărată, la fel de puternică, impregnată cu emoție și speranță.

7. Rămâi cu mine de Ayobami Adebayo
Sunt multe motive pentru care Rămâi cu mine o să va atragă, căci descrie o Africă exotică care se luptă cu trecutul și prezentul său și este mult prea extenuată pentru a mai fi preocupată de viitor. O cultură străină și o societate retrogradă, cu cutume revoltătoare. O să aflați despre poligamie și diferențele de putere între genuri în societatea africană, despre familia extinsă, despre siclemie și efectele acesteia, despre obiceiuri la naștere, nuntă sau de înmormântare, toate cu interferențe mitice.

6. Fata anonimă de Greer Hendricks și Sarah Pekkanen
Sunt cele două autoare ale cărții Soția dintre noi, despre care am mai scris pe blog. Deși nu părea atât de simplu, de data asta au reușit să scrie o carte chiar mai plină de suspans și de întorsături de situație. Jessica, o tânără frumoasă, o manichiuristă care strânge cu greu banii necesari traiului și întreținerii familiei este ușor atrasă într-un experiment psihologic care îi aduce venituri generoase. Atunci când traumele ei din trecut se intersectează cu cele ale unui psiholog manipulator rezultă o serie de situații aflate într-un crescendo atent construit, care îi pun la testare toate limitele. Vă invit să o citiți, fără să vă spun mai multe despre ea, pentru a vă lăsa să o savurați. Pentru iubitorii genului recomand mai multe cărți thriller bune.

5. Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina
Este un roman fascinant, cu personaje puternic conturate, care aduc împreună un tablou viu și înspăimântător al istoriei Ununii Sovietice. Un soț tătar, o soacră înspăimântătoare, un doctor ciudat și puțin țicnit, un artist care pictează pe furiș, un deținut de drept comun gata să vândă pe oricine, un comandant pierdut în taiga care se simte responsabil pentru viața oamenilor, tuturor le rezistă firava Zuleiha care descoperă că iadul nu o așteaptă undeva. Iadul îl trăia undeva, în Siberia.

4. Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini
“Vânătorii de zmeie” este un roman despre copilăria pierdută, despre durere, vinovăție, dragoste, respect, despre iertare și speranță, despre legături de familie marcate de regret și remușcare
Romanul a fost o surpriză plăcută și o oportunitate pentru mine de a descoperi un nou scriitor. Hosseini are o scriere curgătoare, liniștitoare și emoționantă, de fiecare dată când citesc romanele sale am impresia că sunt într-o poveste reală și că totul se întâmplă așa cum e menit. Nu o să poți lăsa cartea din mână, iar pentru cei sensibili, atenție, țineți șervețele la îndemână!

3. Testamentele de Margaret Atwood
Este o poveste antrenantă, la care nu poți să renunți odată ce ai început sa o citești, cu întorsături măiastre de situație, cu evenimente bogate care se succeed rapid și cu un curs imprevizibil. Vă las mai jos doar o schiță a celor trei povești, ca să vă las plăcerea descoperirii celor care nu ați citit încă continuarea Povestei slujitoarei, foarte cunoscută de când a devenit unul dintre cele mai bune seriale.
În ciuda celor 600 de pagini, în ciuda stilului aproape telegrafic a lui Margaret Atwood, poveștile din Testamentele sunt ca un narcotic, crează dependență și lipsă de sațietate. Pur și simplu îmi doream ca povestea să nu se termine, să mai urmeze ceva și încă ceva și încă….

2. Eseu despre orbire de Jose Saramago
Eseu despre orbire este cu fără doar și poate o carte încărcată de simboluri și extrem de actuală în perioada pandemiei de acum. Probabil nu asta a avut Saramago în vedere, dar romanul are o atmosferă în care ar trebui să intre orice iubitor la literaturii mari.
Într-un oraș oamenii încep să orbească, unul câte unul, totul părând o boale care se transmite foarte ușor. Guvernul ia măsuri dure de identificare și carantinare a tuturor celor care au orbit, într-o clădire veche, aproape abandonată, lipsită de orice formă de confort. Singurul contact cu exteriorul al orbilor rămâne mâncarea lăsată în fața intrării de militari, iar orice depășire a limitei este pedepsită nemilos de aceștia.
Oamenii văd, dar nu reușesc să privească, luând ca certitudine realitatea și ignorând avantajele și plăcerea adusă de lucrurile mici din viața lor. Ce se întămplă însă dacă acestea dispar, iar însăși hrana devine o provocare? Vă invit să descoperiți în Eseu despre orbire, o carte pe care vei ajunge să o savurezi, o adevărată beție literară de cuvinte, fraze care se unesc la nesfârșit, dar care devin încărcate de semnificație.

1.Și a fost seară, și a fost dimineață de Ken Follett
Nu e deloc simplu să alegi prima poziție din Top 10 cărți 2020, din două motive: toate celelalte titluri merită citite, iar anul acesta am savurat mai multe cărți de Ken Follett, la fel de bune, cum ar fi Capătul veșniciei care încheie excelenta Trilogia secolului.
Ken Follett are o abordare ambițioasă deoarece Trilogia Stâlpii pământului este cea ma vândută și apreciată lucrare a sa, cunoscând și o excelentă ecranizare. Cartea propusă de noi în Top 10 cărți 2020 constituie un prolog al trilogiei, aflându-ne în Evul Mediu întunecat, în care Anglia este supusă raidurilor vikingilor pe de o parte și hărțuirii barbarilor galezi pe de alta.
Așa cum ne-a obișnuit, Ken Follett își construiește minuțios personajele, surprinzându-le din perspective multiple – ocupația lor, modul în care gândesc, poveștile lor de iubire.
Și a fost seară, și a fost dimineață exploatează din plin ingredientele de succes ale cărților lui Ken Follett – descrierile complexe ale modului de viață și contextului istoric, intriga, suspansul și poveștile de dragoste dintre personaje. Pare o carte de mari dimensiuni, dar te prinde în mrejele sale și te determină să empatizezi cu unele dintre personajele principale, antiteza bine-rău fiind puternic conturată și prin prezența unei întregi galerii de personaje negative din mediul bisericesc sau laic.

Sperăm că îți place Top 10 cărți 2020 propus de noi și că te va inspira în alegerea lecturilor tale. Dacă iubești romanele de dragoste, ficțiunea istorică, jurnalele, distopiile sau thrillerele psihologice, atunci cel puțin unul dintre titluri este cel pe care îl cauți și cu care te vei delecta.
[…] Citește și recomandările noastre Top 10 cărți 2020. […]