Top cărți de dragoste

Top 30 cele mai bune cărți de dragoste

Top cărți de dragoste: cele mai bune 30

Din seria celor mai bune cărți citite vă recomand un top cărți de dragoste. Unii se gândesc la cărți siropoase, în care cei doi iubiți trăiesc o exaltată povestioare romanțioasă, dar mi-am propus ca în top să includ stiluri cât mai diferite. Topul nostru conține cărți de dragoste, iubire, pasiune, sex și care nu întotdeauna se termină într-un mod Hollywoodian și care vor place mai multor genuri de cititori. Unde este posibil îți oferim doua oferte pentru același titlu iar tu o alegi pe cea care îți convine cel mai mult!

  1. Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez – o poveste de dragoste, de fapt o obsesie care începe din copilărie și durează toată viața. Florentino visează toată viața la Fermina, neînțelegând că pentru ea relația lor a fost doar o himeră. Băiatul ajunge  un bărbat de succes în afaceri, condimentându-și viața cu sute de aventuri galante: frumoase și urâte, nebune, grase, soții depravate, toate reprezintă un moment de desfătare sexuală sau iluzia unei noi iubiri. O frumoasă carte de dragoste, clasică, care poate fi citită oricând și oferită persoanei iubite, o capodoperă nelipsită din orice top cărți de dragoste.

2. Pe aripile vântului de Margaret Mitchell este romanul de dragoste de care a auzit toată lumea, fie că prin simplul contact cu marele film clasic omonim. Scarlet O’Hara, unul dintre cele mai cunoscute personaje feminine din literatură stârnește reacții contrare, de la admirație până la respingere în rândul cititorilor, dar nu trece neobservată. Războiul civil american văzut prin ochii ei, dragostea pentru un bărbat care o respinge și ignorarea altuia, cu care se căsătorește din conveniență, jocul psihologic al personajelor, toate contribuie la una dintre cele mai mari cărți de dragoste ale tuturor timpurilor.

3. Femei si sare de Gabriela Garcia, povestea de dragoste dintre un negustor arab, un tip așezat și plin de tabieturi și frumoasa mulatră Gabriela, un spirit liber care nu poate fi legat de altcineva printr-o simplă hârtie, pe fundalul multicolor și aromat al unei Brazilii in plină dezvoltare, va captiva cu siguranță mulți cititori. Veți descoperi cu surprindere un oraș multicultural, care amintește de dezvoltarea celor nord-americane.  Diferențele sunt însă cele care aduc savoarea – apar cinematograful, alte descoperiri, dar oamenii sunt aceiași – un popor latin pasional căruia îi place să stea să povestească. Vorbim de un clasic al literaturii braziliene care ar merita mult mai multă atenție din partea bibliofililor.

4. Luni de fiere de Pascal Bruckner aduce o altă latură a dragostei – pasiunea fizică, care consolidează cuplul, dar în cele din urmă conduce la disoluția sa. Pasajele erotice sunt foarte explicite și de multe ori extreme, căci cei doi experimentează orice, așa că dacă nu vă place genul acesta de literatură pornografică puteți să o evitați. Mie mi-a plăcut foarte mult și cred că fiecare cuplu are ceva din această poveste, pentru că sexualitatea e un punct important al oricărei relații.

5. Anna Karenina de Lev Tolstoi explorează dragostea și relațiile în Rusia secolului al XIX-lea. Cum adulterul reprezintă una dintre temele de bază ale autorului, eroina cărții, prinsă într-o căsătorie convențională, se îndrăgostește de un tânăr conte. Anna renunță la tot ce are pentru a obține iubirea, dar prețul plătit este imens. Anna Karenina este un roman clasic, foarte detaliat, Tolstoi fiind un maestru al personajelor, dar cititorii sunt răsplătiți cu o lectură extrem de puternică.

6. Pădurea norvegiană – Haruki Murakami e o poveste de dragoste destul de apăsătoare, pe care probabil mulți ați citit-o deja, în care Watanabe alege să devină prizonierul unei admirații din adolescență, în detrimentul unei povești de dragoste care pare ideală pentru oricine. Este una dintre cărțile de dragoste care va atinge cu siguranță sensibilitatea adolescenților, care se vor putea regăsi în părți din povestea lui Toru. Mulți cititori o admiră, alții o contestă, iar Murakami însuși este mirat de popularitatea acestei cărți. Decideți singuri în ce tip de cititori vă încadrați.

7. Mătușa Julia și condeierul, inspirată din povestea de dragoste dintre Mario Vargas Llosa și mătușa sa reprezintă o recomandare excelentă pentru cei care iubesc literatura sud-americană și cărțile haioase. Povestirile radiofonice ale condeierului sunt extrem de savuroase. Dacă vrei să citești cărți de dragoste bune, Mătușa Julia și condeierul reprezintă o ocazie minunată de a te relaxa alături de un mare scriitor. Deși nu este văzută ca aparținând marilor opere ale scriitorului, mie mi-a plăcut și v-o recomand.

8. La răscruce de vânturi de Emily Bronte este o altă mare poveste de dragoste a epocii victoriene, între personaje aparent opuse – fiica unui bogat și fiul adoptiv al acestuia, dragoste care revine mai puternic și obsesiv atunci când ea se mărită cu altcineva.

9. O dragoste – Dino Buzzati, un celibatar de 50 de ani se îndrăgostește de o prostituată de 20, care ajunge să îl domine și îi transformă viața boemă într-un șir de gelozii și obsesii. O poveste interesantă și emblematică pentru criza bărbatului de ’50 de ani, a celui care a preferat să se dedice muncii și să își satisfacă pornirile sexuale cu femei ușoare, dar care ajungă să aibă nevoie de apropiere și sentimente. Antonio Dorigo a avut întotdeauna un complex de inferioritate de ordin fizic, idealizând femeile și preferând să aibă acces la ele prin intermediul celor mai frumoase prostituate. Mi s-a părut o idee foarte interesantă, cartea merită citită.

10. Muzeul inocenței, o carte care trezește reacții opuse chiar în rândul fanilor lui Orhan Pamuk. Eu o recomand, fiind în topul preferințelor mele între cărțile scriitorului. Suferința este prețul plătit de cei care iau dragostea ca pe un simplu joc în care totul li se cuvine, iar partenerul e privit ca un simplu mijloc de distracție. Muzeul inocenței nu poate lipsi din niciun top de cărți de dragoste, descrierile minuțioase ale trăirilor personajului masculin fiind atât de bune încât reușesc să transmită sentimentele și căutările personajului masculin în sufletul oricărui cititor. Dragostea odată găsită trebuie prețuită. Dincolo de povestea de dragoste veți regăsi un adevărat poem dedicat Istanbului de către Pamuk.

11. Cei frumoși și blestemați – F. Scott Fitzgerald descrie povestea de iubire a unui cuplu care avea toate premisele în a fi unul fericit, destrămat însă de privațiunile pe care le aduce schimbarea stilului de viață adusă de lipsa banilor cu care erau atât de obișnuiți. Se încadrează în acele cărți de dragoste clasice, bazate pe antiteza bine-rău și pe implicațiile aspectelor materiale asupra relației. Este un mare roman clasic inclus în aproape toate listele de cărți de citit, vi-l recomand.

12. Pacientul englez de Michael Ondaatje este un roman cu un limbaj de o senzualitate rară, o dezvoltare lentă, plină de analize psihologice a unei povești cum rar puteți întâlni. O tânără infirmieră rămâne să îl îngrijească într-o vilă pe ultimul său pacient, îndrăgostindu-se de o fantasmă.

13. Mataniile de Florence L. Barclay monotonia vieții de cuplu îl împinge pe un bărbat către aventura cu o adolescentă, poveste de iubire în care gelozia conduce la crimă. Atunci când pasiunea din tinerețe este înlocuită de indiferență, unul dintre parteneri tinde să își găsească satisfacția în exteriorul cuplului. Pot conduce regretele la un nou început al cuplului sau povestea se repetă?

14. Mândrie și prejudecată de Jane Austen, povestea de dragoste dintre Elizabeth cea plină de prejudecăți și mândrul și orgoliosul Mr. Darcy, plasat în interesanta și ofertanta epocă victoriană este una dintre marile cărți clasice ale genului.

Prins in mreje de Kate Bateman, reprezintă o ocazie minunată de a intra în universul scriitorului. Privită drept una dintre cărțile sale facile, cu un simț al umorului mai puțin caracteristic, aduce o clasică poveste de dragoste între moștenitorului unui ducat și o tânără miliardara americană care s-a mutat acolo împreună cu tatăl ei. Exotismul și spontaneitatea fetei sunt opuse formalismului prințului, căruia îi reproșează lipsa de autenticitate și de substanță. Totuși dragostea se construiește în timp, iar cele două firi reușesc să se apropie.

16.  Jane Eyre – Charlotte Bronte rămâne una dintre marile povești de dragoste a literaturii, punând în comun suspansul, diferențele de clasă și statut social, precum și diferențele dintre cele două sexe și poziția lor în cadrul epocii în care a fost scrisă.

17. O iubeam de Anna Gavalda, amatorii genului găsesc mai degrabă o analiză a relației după încheierea ei, o minunată introspecție a căsătoriei, dragostei și asumării unor decizii.  Subiectul cărții e destul de uzual – destrămarea unui cuplu. Adrien o părăsește pe Chloe pentru o femeie mai tânăra, cele doua fetite superbe pe care le au parând sa nu conteze deloc în luarea acestei decizii. Lovitura este dura pentru femeia care se simțea „ancorata la țărm”, protejata de bărbatul pe care îl iubește și ale cărei principale preocupări erau job-ul, grija fata de copii si organizarea serilor petrecute împreună cu prietenii de familie. Încrederea ei în relație era una absoluta, serile în care soțul întârzia neapunându-i niciun semn de întrebare. Cartea îmbracă forma unei confesiuni făcute de Chloe socrului său, care la rândul lui retrăiește iubirea căreia nu a avut curajul de a i se dedica.

18. Dincolo de iarnă – Isabel Allende aduce speranța că iubirea poate fi găsită la orice vârstă și ea îi ajută pe oameni să depășească cele mai mari neîmpliniri ale trecutului. Allende îmbină în stilul ei caracteristic prezentul nord-american și farmecul atmosferei latine care a consacrat-o. Isabel Allende a scris mai multe cărți care pot figura într-un top cărți de dragoste, eu vă recomand cea mai nouă apariție a sa. 

19. În interesantul volum de povestiri Iubiri caraghioase, Milan Kundera surprinde majoritatea tipurilor de relații, văzute în special prin prisma bărbaților. Se pune de multe ori problema monogamiei,a atracției față de sexul opus și a relațiilor extraconjugale, dar de fiecare dată soția, partenera stabilă, este punctul de sprijin, folosit uneori în mod abuziv și meschin. Stilul lui Kundera este unul fluent, simplu, concis, reușește să pătrundă adânc și necruțător în psihicul uman, fără a face o risipă inutilă de cuvinte. Îmbină cu o lejeritate uimitoare dialogurile, situațiile pline de haz, cu pasaje care își dau de gândit.

20. Vreme ciudată la Tokio – Hiromi Kawakami – o ciudată poveste de dragoste dintre o corporatistă japoneză care și-a neglijat viața personală și care ajunsă în apropierea vârstei de 40 de ani se îndrăgostește de un bătrân. Întâlnirile rămân sporadice, contactul fizic se rezumă la timide mângâieri pe sâni, totul departe de orgiile cu care ne obișnuiseră alte cărți japoneze.

21. Poveste despre dragoste si intuneric – Amos Oz, ne plasează în mijlocul acelorași resorturi psihologice fine care marchează relația de cuplu, pornind de la pasiunea inițială (o întâlnire sexuală în grădină față de ciocnirea întâmplătoare de la facultate care a fost punctul de pornire al cărții anterior menționată), ajungând la consolidarea relației de cuplu (oarecum absentă de data aceasta), la căsătorie, copii și la uzura relației, în care motivele care îi apropie pe cei doi sunt uitate și mult mai bine se resimt lucrurile care îi despart.

22. În De ce iubim femeile de Mircea Cărtărescu găsim istorioare legate de prima partida de sex a autorului, de femeile frumoase sau intrigante cu care i s-au intersectat pășii fără sa aibă niciun fel de relație cu acestea, iubirile si dezamăgirile adolescentei, sau poveștile de sex sălbatic si beție alături de o nimfomana care se dăruia tuturor.

23. Favorita – Yasushi Inoue ne introduce în interesantă lume a concubinelor împăratului Chinei, în intrigile de palat și folosirea fără niciun scrupul a oricărui mijloc pentru a intra în grațiile acestuia. Provenită dintr-o familie modestă Yang Guifei reușește să devină Soție Favorită și una dintre cele mai influente persoane ale imperiului. Diferența mare de vârstă nu a reprezentat pentru ea un impediment în a se dedica împăratului Xuanzong. Favorita este o carte care merită să fie inclusă în acest top cărți de dragoste, adresându-se în același timp și iubitorilor de ficțiune istorică. 

24. Magicianul de John Fowles aduce o îmbinare magică între suspans, o poveste de dragoste sofisticată, erotism și fine observații psihologice despre natura umană, într-o carte despre o prietenie periculoasă care are loc pe o insulă grecească între un tânăr profesor și un milionar în vârstă.

25.  Lolita de Vladimir Nabokov a devenit o altă operă clasică, numele personajului ajungând să simbolizeze, ca și în carte, pasiunea ciudată a unor bărbați pentru o nimfă. O poveste de dragoste extrem de controversată, care nu ar trebui însă să lipsească dintre cărțile citite. Cartea a fost interzisă multă vreme datorită ideilor sugerate și nu neapărat a unui limbaj licențios și a scenelor explicite.

26. Sfârșitul unei iubiri de Graham Greene aduce una dintre cele mai fidele explorare a relațiilor și adulterului. Un scriitor de mâna a doua este îndrăgostit de vecina sa, o femeie căsătorită, dar relația lor se află tot timpul sub semnul geloziei sale față de soț și a sentimentului ei de vinovăție. Cartea a făcut deja obiectul mai multor ecranizări, scriitorul reușind să creeze personaje originale, să surprindă relația din perspective noi, menținând totodată un stil încărcat de suspans și așteptare.

27. Înainte să te cunosc de Jojo Moyes este o poveste de dragoste contemporană, între doi oameni care la început nu păreau a avea nimic în comun. Cartea aduce în discuție sacrificiul pentru iubire, în contextul unor teme intens dezbătute în societate, conducând la o lectură încărcată de emoție.

28. Căsnicie – Dan Coman, varianta românească a cuplului modern, a înstrăinării care apare odată cu copii, a neglijării sinelui și partenerului, care fac ca pasiunea să fie înlocuită de vorbe nerostite și de amintiri viitoare, așa cum frumos spune la un moment dat, care ar trebui să vină să înlocuiască prezentul anost. Căsnicia devine înainte de orice o luptă pentru întâietate, în care femeia suportă orice din dragoste, fie că vorbim de sexul căreia ei nu îi provoacă nicio plăcere, sau de jignirile la care este supusă de un soț pierdut într-un soi de lume elitistă pe care și-o construiește pe plan profesional. Cuplul este creat și consolidat prin intervenția celei de-a treia persoane, Daria, o tipă extrem de ciudată. Ea îi sfătuiește pe amândoi cum să își înțeleagă și să își satisfacă partenerul, iar de aici evoluția la un trio conjugal e doar la un pas distanță. Atunci când Daria dispare, în relație se reinstaurează monotonia, relațiile pasagere ale bărbatului nereușind să acopere lipsa dăruirii de altă dată a partenerei.

29. Totul se termină cu noi de Colleen Hoover urmează drumul eroinei principale, Lily pe căile întortocheate a unei relații abuzive. Deși asistase în copilărie la o relație de acest tip între părinții săi și era decisă să nu repete greșelile lor, Lily se trezește prinsă chiar într-o poveste de dragoste încărcată de violență, în timp ce celor din exterior li se părea ideală.

30. Outlander de Diana Gabaldon este foarte cunoscută datorită serialului de succes Netflix. Claire, eroina principală călătorește în timp 200 de ani în Scoția medievală. Se îndrăgostește de tânărul luptător Jamie Fraser, cu un temperament extrem de diferit de acela al soțului său din prezent. Decizia femeii de a alege între cei doi nu este una simplă.

Concluzie

Cauți un top cărți de dragoste, acesta poate sa fie începutul tău în lectura genului. Sigur cel putin 2-3 cărți vor fi pe gustul tău pentru ca am încercat sa adunam majoritatea stilurilor. Spor la citit! Daca ai alte propuneri pentru acest top de cărți propune titlul tău în rubrica de comentarii.

Cover: Photo by Joel Muniz on Unsplash

Citeste si:

Leave a Comment