
Am încercat în Top 10 cărți 2019 să vă recomand cele mai bune lecturi din acest an. Fiecare top anual de cărți, pe care îl realizăm de multe ediții, a avut specificul lui, iar de data aceasta preferințele au fost îndreptate către genul thriller, mai puțin prezent în listele noastre de cărți de citit până acum și către descoperirea cărților lui Ken Follett, un autor iubit de toți pasionații de ficțiune istorică.
Top 10 cărți 2019 are bineînțeles un caracter subiectiv, bazat pe preferințele noastre, dar orice roman din el va fi apreciat de iubitorii lecturii.
10. Corpuri ascunse – Caroline Kepnes
Pentru că You este unul dintre cele mai bune seriale Netflix, aștepți cu nerăbdare sezonul doi. Ai putea până atunci să citești cartea care a stat la baza lui, un thriller excelent cu același librar fermecător în aparență, Joe Goldberg, în prim plan. Psihozele datorate traumelor din copilărie și relațiilor anterioare își spun din nou cuvântul, însă personajul apare în mult mai multe nuanțe decât în Tu.
Descoperă lumea plină de culoare din Los Angeles, cercurile aspiranților la o carieră în film, impactul social media asupra personajelor într-o carte încărcată de suspans și sex.

9. 1793. În umbra morții – Niklas Natt och Dag
Autorii nordici sunt maestrii ai thrillerelor noir, iar 1793. În umbra morții confirma aceasta. Niklas Natt ogh Dag debutează cu un roman care îmbina foarte inspirat ficțiunea istorică și genul polițist, așa cum rar avem plăcerea sa citim.
Stilul dur, dens, detaliile minuțioase contribuie din plin la cadrul istoric, iar modul în care este dozat suspansul te fac sa citești pagina după pagina, in așteptarea dezlegării misterului.

8. Anatomia unui scandal – Sarah Vaughan
Un agresor puternic și o victimă naivă, o situație bine portretizată de Anatomia unui scandal în sprijinul mișcării #MeToo, care va satisface o parte a cititorilor, iar în rândul celorlați va lăsa impresia superficialității. Fără doar și poate tema este una de actualitate, despre relații extraconjugale, jocuri de putere și limita aproape insesizabilă între pasiune și abuz sexual.

7. Pui de cotoroanță – Margaret Atwood
Pui de cotoroanță este reinterpretarea Furtunii. Autoarea plasează piesa în Canada contemporană, în societatea elevată a unui mare Festival Shakespeare. Romanul este o pură magie care te ține cu sufletul la gură. Deși păstrează coordonatele operei shakespeariene (uzurpare, pierdere, remușcări, dorința de răzbunare, iertare), un plus de originalitate este imprimat prin efecte de tipul fenomene paranormale și comunicarea cu cei de dincolo de moarte, iar finalul este unul neașteptat.

6. Trei femei – Lisa Taddeo
Mulți o consideră cea mai bună apariție a anului, complexitatea erotismului feminin fiind un subiect care suscită atenția tuturor. Cartea a intrat și în topurile vânzărilor de la noi.
O scriitoare strălucită și un reporter excelent, Lisa Taddeo a studiat aproape un deceniu viața sexuală a trei femei americane obișnuite: o casnică, aflată într-o relație fără pasiune, o elevă de liceu îndrăgostită de profesorul ei și o femeie de succes, al cărui bărbat este fascinat să o privească atunci când face sex cu alte persoane, femei sau bărbați.
A rezultat o carte foarte intersantă, despre pasiunea femeilor, slăbiciunea și puterea lor, o abordare inspirată a sexualității feminine. Citește mai multe recomandări de cărți despre sexualitate.

5. Femeia de la fereastră – A.J. Finn
Romanul de debut al lui A. J. Finn a fost deja publicat in peste 40 de țări și se afla în curs de ecranizare. Sunt convins ca va deveni un mare succes cinematografic, Stephen King văzând Femeia de la fereastra drept una dintre cărțile rare pe care nu o poți lasa din mana, povestea fiind plasata pe “un fundal de film noir”.
Femeia de la fereastra este scrisă sub forma unor capitole scurte, mai ales la început, care capătă însă consistentă odata ce vom descoperi povestea Annei, o femeie care trăiește singură, într-o lume determinată de propriile tulburări psihice, una deloc atât de clara cum pare. Indiciile sunt strecurate subtil, conducând intr-un crescendo bine ales la acțiunea de final demnă de clasicele filme ale lui Hitchcock atât de invocate in carte.

4. Pacienta tăcută – Alex Michaelides
Activitatea de scenarist a autorului își spune cuvântul, reușind să creeze un thriller bine dozat, în care personajele se dezvăluie treptat, legăturile dintre ele sunt surprinzătoare, iar faptele lor își găsesc o profundă justificare psihologică. Stilul cărții este fascinant, ținându-te prins în mrejele sale încă de la primele pagini, iar întorsăturile de situație neașteptate și originale. Poți să citești recenzia cărții pe blog, sau să găsești o altă opinie aici.

3. Serotonină – Michael Houellebecq
Serotonină este un roman al dezechilibrelor, o oglindă a unei lumi golită de substanță și sens, fără speranță, iubire și bunătate. Un roman despre depresie, dezagregare, sinucidere, singurătate, pierderea tradițiilor, nostalgie compulsivă, ratare si renunțare, o fațetă greu de acceptat și de privit a societății contemporane, dar Michael Houellebecq este un cronicar nemilos, unul deopotrivă iubit și detestat.
Plin de ironie, intens, vibrant, nu l-aș vedea un roman de dragoste, așa cum a fost denumit de unii critici, eu l-am perceput mai aproape de incadrarea în descriere realistă a unui caz clinic de depresie melancolică.

2. Homo deus – Yuval Noah Harari
În Homo deus Yuva Harari reușete să creeze un viitor posibil, pornind de la evoluția omeniri, a modului ei de gândire și imaginând evoluția la care ne va duce progresele obținute până acum.Homo deus este o carte interesantă și bine scrisă pe care o recomand tuturor, fiind o alăturare firească a explicațiilor istorice și previziunilor despre umanitate care va încânta orice cititor. Cred că veți descoperi cel puțin câteva abordări originale și veți aprecia fundamentarea riguroasă care îi permite autorului să creeze teorii pertinente despre omenire.

1. Căderea uriașilor – Ken Follett
Trilogia secolului a fost publicată în peste douăzeci de țări, vândută în milioane de exemplare și a ocupat primul loc în topul vânzărilor în SUA, Franța, Germania, Italia, Danemarca, Argentina. Pentru a înțelege aceste rezultate e suficient să intri în universul lui Follett, care ta va seduce și va face să aștepți cu nerăbadare să te întâlnești cu paginile cărților sale.
Căderea uriașilor, prima carte din trilogie, e un roman de mare amploare, în care se întrepătrund destinele unor familii din Anglia, Țara Galilor, SUA, Germania și Rusia.
Dacă ești un iubitor al romanelor istorice, Căderea uriașilor te va pasiona, datorită filonului principal narativ bazat pe fapte reale, dacă ești însă un iubitor al romanelor de tip saga, al poveștilor de dragoste, despărțirilor și reunirilor spectaculoase, vei fi de asemenea captivat ca cititor, căci nu vei resimți apăsarea unor înșiruiri de date fără prea mare semnificație pentru un iubitor al literaturii.
Ar fi meritat să figureze în top și Iarna lumii, a doua carte a trilogiei citită anul acesta, sau O avere periculoasă, însă am rămas fideli criteriilor de la Top 10 cărți din anii anteriori – o singură carte pentru un autor.

Sper că ai găsit cel puțin câteva titluri care te atrag în Top 10 cărți 2019 sunt romane mari, unele deja clasice, pentru toți iubitorii lecturii.
Lasă un răspuns