• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • Recenzii cărți
  • Top cărți
  • Filme
  • Impresii de călătorie
  • Despre
  • Contact
Good Books

Good Books

blog de cărți și filme

Ești aici: Acasă / Top cărți / Top 10 cele mai bune cărți citite în 2017

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2017

decembrie 29, 2017 De Coffee Un comentariu

top cele mai bune cărți 2017

Tradiționalul top 10 cărți revine și în 2017 pe blog. A fost un an în care am publicat mai puține recenzii de cărți, dar am scris o povestire de mari dimensiuni – Iubiri la kilogram pe care puteți să începeți să o citiți de aici. Veți găsi pe blog toate cele 27 de capitole și mă gândesc deja să îi scriu și o continuare, sunt cititori care o așteaptă. Tot pe blog am publicat mai multe povestiri, cu tentă erotică și o serie de poezii proprii pentru care mă bucur că am primit aprecieri.

În ceea ce privește cărțile citite am căutat noile apariții interesante, dar și unele romane de autori al căror stil îmi place.

Iată top 10 cărți 2017 pe care vi-l propun.

  1. Un bărbat pe nume Ove – Fredrik Backman, o carte care încântă nu neapărat prin stilul propriu unui mare scriitor, ci prin povestea simplă, dar plină de omenie. Se bucură de succes internațional, a fost deja ecranizată în Suedia și va cunoaște și o versiune americană. Un bărbat pe nume Ove este una dintre acele cărți pentru care nicio descriere nu este suficientă sau clarificatoare, trebuie să o citești chiar tu, să trăiești emoțiile, sentimentele și umorul. Vei învăța să îi iubești mai mult pe cei de lângă tine și să înțelegi că sufletul unui om poate fi bine ascuns de aparențele sale comportamentale. Un om este așa cum e datorită firii sale, e adevărat, dar și datorită experiențelor pe care le-a trăit și care îl transformă. Poate nu ești dispus să înțelegi unele persoane, dar cu răbdarea necesară poți avea o surpriză extraordinară. Un bărbat pe nume Ove te va emoționa cum puține cărți au reușit să o facă, dar care îți va aduce totodată zâmbetul și optimismul.
  2. Povestea slujitoarei – Margaret Atwood un must read pentru iubitorii distopiilor, dar și pentru cei care iubesc serialele bune. Această carte a fost și ea ecranizată și se bucură de un mare succes. Ne aflăm într-o America în care urmele armelor nucleare abundă în anumite zone denumite colonii, în care sunt strămutați cei care se supun noii orânduiri, sau femeilor care nu mai pot fi utile societății, sterile datorită vârstei sau din cauze bilogice. Democrația și constituția au fost suspendate încet, aproape pe nesimțite, pornind de la un atentat asupra parlamentarilor și conducerii statului, iar locul familiilor normale a fost luat de cele formate din comandori, privilegiații regimului, soțiiile acestora, Marthele – menajerele casei și slujitoarele – femeile fertile. Slujitoarele au parte de un ciudat ritual lunar de împerechere, în care sunt ținute de mâini de soții și penetrate cu simțul datoriei de comandori, în speranța că rodul va apare.
  3. Eu et. al – Alex Tocilescu pe care o recomand tuturor celor care au nevoie de o confirmare literară a faptului că povestirile sunt un gen foarte interesant. Trebuie doar să accepți că imagini cum ar fi aceea a unei tipe care „sugea pula cuiva lipsit de importanță”, sau a iubitei care mai bine ar fi făcut un sex oral decât să se chinuie aiurea să interpreteze o melodie care bănuia că i-ar place scriitorului sunt frecvente. Cartea pare a spune gândurile intime pe care le are la un moment dat orice bărbat, iar cursul pe care îl iau unele dintre povestiri devine de-a dreptul spectaculos.
  4. Sașenka – Simon Sebag Montefiore Simon Sebag Montefiore este pasionat de istoria Rusiei, iar Sașenka vine să confirme lejeritatea cu care el îmbracă informațiile obținute din studiul arhivelor în cuvinte, transformând oameni și fapte redate printr-un limbaj anost în adevărate opere de ficțiune. Povestea interesantă a unei femei, începută în epoca țaristă, continuată în perioada comunistă și dezlegată după căderea URSS va încânta iubitorii genului.
  5. Femeia cu părul roșu – Orhan Pamuk pe care poate o poziționez atât de sus și datorită faptului că sunt un fan al autorului. Veți regăsi și de această dată o poveste de dragoste originală, interesat îmbinată cu fundalul Turciei tradiționale și a unor mari mituri universale.
  6. Cinci colțuri – Mario Vargas Llosa, un autor care scrie puțin prea mainstream în ultimele sale apariții, dar care îmi place în continuare. Cartea nu îi va satisface pe iubitorii exigenți ai lui Llosa, ba chiar am avut senzația de a citi scenariul unei telenovele, una care te ține aproape însă în aflarea deznodământului. Mi-au plăcut umorul și ironia binecunoscute, elementele de erotism care vor fi criticate de cei pudici, dar și acțiunea care te ține aproape printr-o interesantă construcție încărcată de suspans. Lăsați așteptările și pudoarea la o parte și citiți Cinci Colțuri, o carte scrisă într-un stil fluent și plăcut.
  7. Poșta – Charles Bukowski, o carte care arată încă o dată de ce Bukowski place bărbaților, căci femei nu am întâlnit încă.
  8. Aviatorul – Evgeni Vodolazkin pe care probabil mulți o vor privi ca pe una dintre cărții anului, dar care pe mine nu m-a impresionat.
  9. Poporul cărții – Geraldine Brooks, care recrează istoria hagadei din Saraievo, un manuscris vechi de șase secole, un exemplar foarte rar în care religia iudeilor este redată cu miniaturi specifice creștinilor. O carte era o operă de artă, iar în acea perioadă multe creații au fost interzise de Inchiziție sub acuzația de erezie. Cu atât mai spectaculoasă devine povestea hagadei, iar Geraldine Brooks reușește să creeze una credibilă, pornind de la indicii, adevăruri istorice și folosind din plin harul unei narațiuni atractive.
  10. Ecaterina cea Mare & Potemkin – Simon Sebag Montefiore este o carte mai mult istorică, dar foarte atractivă.

Vezi ofertele la cărți de la:

Elefant Emag Libris

 

 

Acesta este topul celor mai bune cărți citite de mine în 2017, vă recomand și recenziile scrise de Foxy pe blog, unde veți găsi alte cărți bune.

Distribuie:

  • Twitter
  • Facebook
  • WhatsApp

Similare

Din categoria: Top cărți

Articol anterior: « Povestea slujitoarei – Margaret Atwood
Articolul urmator: Impresii despre Hotel Mara Sinaia »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Bogdan a zis

    ianuarie 18, 2018 la ora 10:35 pm

    1. Tratat de istorie a religiilor, Mircea Eliade
    2. Phaidros sau Despre frumos, Platon
    3. Romania: 1866-1947, Keith Hitchins
    4. Viata pe un peron, Octavian Paler
    5. Tunelul, Ernesto Sabato
    6. La Lilieci, Marin Sorescu
    7. Despre eroi si morminte, Ernesto Sabato
    8. Viata de toate zilele in epoca secolului lui Pericle, Robert Flaceliere
    9. Binele tau e al meu: despre binefaceri, Seneca
    10. Leaganul respiratiei, Herta Muller

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bara principală

Urmărește-ne

  • Facebook

Abonează-te prin email

Articole recente

Copiii de pe Volga de Guzel Iahina, recenzie

Puterea obișnuinței – De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri, Charles Duhigg

Fata anonimă de Greer Hendricks și Sarah Pekkanen, recenzie

Top 10 cele mai citite cărți Litera în 2020

cele mai bune carti 2020

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2020

Footer

Good Books este un blog de cărți și filme. Citește topuri de cărți, recenzii, recomandări de seriale.

© 2021 Good Books