
Pe Netflix găsești o grămadă de seriale bune, cele mai multe aflate în desfășurare. Marea majoritate a iubitorilor de seriale Netflix caută cele mai noi serii, cele mai prezente în discuții și pe social media, dar vă îndemn să nu ignorați unul dintre cele mai bune seriale – Mad Men, care a devenit deja un clasic.
Cele șapte serii ale Med Man s-au filmat între 2007 – 2015, cele cinci Globuri de Aur și zeci de alte premii primite fiind o carte de vizită convingătoare.
Serialul ne poziționează în anii ’60 în SUA, majoritatea acțiunii derulându-se în jurul agenției de publicitate Sterling Cooper și a oamenilor care lucrează acolo. Mad Men construiește frumos, într-un ritm lent în prima serie, care are însă marele avantaj că îți permite să savurezi pe îndelete atmosfera anilor ’60 și să îți formezi o imagine aprofundată asupra tuturor personajelor. Niciunul dintre ele nu este ignorat, fiind surprinse atât prin contribuțiile și creativitatea din timpul serviciului, dar și prin dorințele și viețile personale, aflate departe de ceea ce ar putea impune o societate conservatoare din acele vremuri.
Feministele vor fi surprinse și deloc în mod plăcut să se trezească într-o societate patriarhală, în care șefii erau aproape întotdeauna exclusiv bărbați, iar femeile puteau spera cel mult la un loc de secretară într-un open space care ținea loc și de anticameră a birourilor șefilor. Visul tainic al fiecăreia era măritișul, odată cu acestea femeile devenind casnice.
Personajul principal, șarmantul Don Draper beneficiază din plin de avantajele acestei lumi. Creativ și original, Don atrage privirea și pasiunea tuturor femeilor, prin aspectul său și situația materială excelentă. Soția sa Betty crește cei doi copii și locuiește în majoritatea timpului singură în frumoasa lor reședință din suburbii. Aparent nu ar mai trebui să dorească nimic, după standardele vremii, însă viața ei reprezintă o continuă singurătate, fiind lipsită de orice decizie în cadrul familiei și redusă la o simplă prezență care pregătește masa sau stă docilă pe canapea la un film.
În tot acest timp Don nu ezită să facă sex cu oricine îi iese în cale, ba chiar să se atașeze emoțional de multe femei, comunicarea lui cu Betty lipsind aproape cu desăvărșire.
În relația lor lucrurile nu vor rămâne liniare, dar nu vreau să vă iau plăcerea de a vedea singuri serialul Mad Men. Vor fi multe situații dintre cei doi care caracterizează într-o oarecare măsură viața oricărui cuplu și care vor constitui motive de reflexie pentru toți, căci la o relație trebuie să muncești și trebuie să comunici pentru a o păstra în permanență.
Galeria complexă a personajelor ne dă ocazia să cunoaștem noi figuri remarcabile și m-aș gândi la două femei care aleg drumuri oarecum opuse – Peggy, ambitioasa, dar anosta ca femeie, ce progreseaza spectaculos de la secretară la copywriter și Joan, cu formele ei voluptoase, de necontestat profesional, dar care nu ezită să își folosească farmecul pentru a obține ceea ce își dorește.
Mad Men nu dezamăgește nici în atenta prezentare a elementelor de decor specifice anilor ’60, cu interesanta modă a perioadei, reușind să redea și principalele evenimente istorice ale perioadei – președinția lui Kennedy, conflictul cu rușii.
Vedem multe seriale, dar puține îți vor rămâne în minte ca Mad Men. Dragoste, relații, căsătorie, adulter, sex, atmosfera autentică a anilor ’60, încrengătura de interese din cadrul unei firme și ingedientele succesului, toate îl recomandă ca un mare serial clasic de văzut pe Netflix. Odată ce savurezi primele episoade vei deveni foarte atras de el.
[…] Comptetiva lume new-yorkeză a publicității din anii ’60, cu luptele pentru putere profesională, cu femeile marginalizate și limitate în primul rând la rolul de gospodină îți va aduce multe din punctul de vedere al abordării relațiilor, al succesului lor și a apariției adulterului. Veți fi fascinați în același timp de detaliile istorice ale vremii, de costumele originale, de actorii fermecători și de încâlcita lume a succesului într-o corporație. Am scris mai multe despre serial aici. […]