
Homo deus. Scurtă istorie a viitorului este prima carte a lui Yuval Noah Harari pe care o citesc. Ar trebui să fim cu toții conștienți că omenirea se află la un punct de inflexiune, datorită inteligenței artificiale, descoperirilor și aplicațiilor care ne înconjoară și care fac parte din viața noastră mai mult decât putem realiza și a ingineriei genetice, noile cuceriri în domeniul fiind din ce în ce mai prezente.
O carte ca Homo deus, scrisă cu argumentația unui istoric, bun cunăscător al psihologiei și religiilor, o lectură cursivă și plină de imaginație este o ocazie minunată de a auzi o opinie fundamentată privind evoluția omenirii.
Tehnoumanismul e de acord ca Homo sapiens, așa cum îl cunoaștem noi, și-a încheiat cursul istoric și nu va mai fi niciodată relevant in viitor, dar conchide ca, in consecință, ar trebui sa folosim tehnologia pentru a-l crea pe Homo deus – un model uman net superior. Homo deus va păstra unele trăsături umane esențiale, dar se va bucura de asemenea abilitați fizice și mentale îmbunătățite, care ii vor permite sa facă fata pana și celor mai sofisticați algoritmi non-conștienți.
Homo sapiens a aceluiași Yuval Harari s-a bucurat de un mare succes. Nu am citit-o, dar cred că multe dintre teoriile de acolo sunt preluate și dezvoltate în Homo deus, cu ocazia prezentări evoluției umanității, a ascendetelor care i-au conferit supremația, a istoriei religiei și a modului în care dogmele au influențat evoluția umanității.
Războiul, foamea și bolile care au amenințat omenirea sute de ani sunt aproape dispărute, datorită cuceririlor și descoperirilor științifice. Liberalismul, cea mai avansată doctrină democratică pune omul și alegerile sale personale în centrul său, guvernele încurajează această doctrină, iar omenirea în ansamblu se află în căutarea plăcerilor și satisfacțiilor individuale.
Ne aflăm în căutarea unor superoameni care să obțină nemurirea, obținuți prin mijloacele pașnice ale ingineriei genetice și nu prin doctrinele extremiste bazate pe teorii rasiale ca în secolul trecut.
Inteligența artificială va modifica fundamentele pieței muncii, mulți oameni putându-se afla în situația de a nu munci, dar totuși să primească bani pentru asta. Consecințele ar putea fi mărirea diferențelor dintre privilegiați și oamenii obișnuiți.
În Homo deus Yuval Harari ne spune că teoriile sale nu sunt certitudini, materializarea lor depinzând de alegerile oamenilor. Cu toate astea sunt abordări bazate pe diferențele dintre percepțiile sufletești și cele datorate conștiinței, unde viața de până acum care nu se supunea unor algoritmi poate intra sub aceștia datorită inteligenței artificiale.
Google de exemplu ar putea pe baza activității noastre să știe cu ce persoană am avea o relație bună, putând să facă abstracție de aspectul fizic și să decidă în locul nostru chiar și partenerii sentimentali. Tot el ne-ar putea analiza reacțiile pe termen lung, făcând abstracție de manipulări și senzațiile conjuncturale și alegând mai bine decât am putea-o face partidul cu care să votăm.
Datele obținute despre noi sunt cele care permit anticiparea comportamentului uman, ele permițând în cele din urmă controlul asupra omenirii. Rolul datelor este din ce în ce mai dezbătut încă de azi, când ni se oferă o serie de aplicații gratuite care au tocmai rolul de a strânge cât mai multe informații care pot fi folosite în scop comercial, anticipând comportamentul nostru.
Este remarcabil că Yuval Harari a scris atât despre ele, legând evoluția omenirii de datele statistice privind evoluțiile comportamentale, cartea apărând înainte de discuțiile create pe tema folosirii Facebook pentru influențarea rezultatelor alegerilor.
În Homo deus Yuva Harari reușete să creeze un viitor posibil, pornind de la evoluția omeniri, a modului ei de gândire și imaginând evoluția la care ne va duce progresele obținute până acum.Homo deus este o carte interesantă și bine scrisă pe care o recomand tuturor, fiind o alăturare firească a explicațiilor istorice și previziunilor despre umanitate care va încânta orice cititor. Cred că veți descoperi cel puțin câteva abordări originale și veți aprecia fundamentarea riguroasă care îi permite autorului să creeze teorii pertinente despre omenire.
Lasă un răspuns