• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • Recenzii cărți
  • Top cărți
  • Filme
  • Impresii de călătorie
  • Despre
  • Contact
Good Books

Good Books

blog de cărți și filme

Ești aici: Acasă / Top cărți / 50 de cărți de citit într-o viață

50 de cărți de citit într-o viață

august 24, 2020 De Good Books 20 comentarii

cărți celebre de citit într-o viață

Știu, poate părea ambițios să îți propui să faci o listă de cărți de citit într-o viață, pentru că lectura ține până la urmă de gusturi.

Unele cărți pur și simplu te ajută să vezi lumea altfel, îți dau de gândit, îți deschid universul către lucruri noi și o nouă înțelegere. Încerc să ți le prezint pe cele pe care ar trebui să le citești și tu.

Nu vreau să fac un top al cărților de citit într-o viață, ci o simplă listă, așezată aleatoriu, care să te ajute să alegi.

Recomandări de cărți de citit într-o viață

1. Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas a bucurat generații întregi și reușește să rămână la fel de captivantă, fiind una dintre lecturile atractive pentru adolescenți. Un acuzat pe nedreăt reușește să evadeze, averea pe care o dobândește ajutându-și să își pună în aplicare planurile de răzbunare lipsite de orice scrupule.

cumpără cartea

2.Ocolul Pâmântului în 80 de zile de Jules Verne te poartă într-o fascinantă călătorie contratimp în jurul lumii alături de Phileas Fogg. Mi-au plăcut mult atât cartea, cât și ecranizarea clasică a ei.

3.Marile speranțe – Charles Dickens urmărește povestea unui orfan care se îndrăgostește de fata adoptivă a unui excentrice și bogate celobatare. Situația lui materială se schimbă atunci când obține o moștenire, care îi permite să viseze din nou la dragostea din copilărie. Cartea și nenumăratele ecranizări ale filmului conțin multe momente memorabile, imagini care te vor însoți mereu.

cărți de citit într-o viață
cumpără cartea

4. Numele trandafirului de Umberto Eco aduce o incursiune plină de suspans în atmosfera unei mânăstiri medievale, în care călugării încep să moară unul după altul. E nevoie de o aventură demnă de un detectiv a unui cunoscut călugăr franciscan.

cărți de citit
cumpără cartea

5. Idiotul de Dostoiveski, al cărui principal personaj, prințul Miskin ramane o apariție insolit chiar si pentru secolul XIX, un naiv care crede ca toti au ganduri la fel de pure ca ale sale si ca societatea inalta se rezuma la dialoguri filosofice care nu au niciun fel de substrat rațional.

6. Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov împletește fantasticul, satira politică și pe cea religioasă într-o poveste de iubire supranaturală în care își găsește locul și pactul cu diavolul.

cumpără cartea

7. O mie nouă sute optzeci și patru – George Orwell reușește să anticipeze fidel lumea prezentă, cu supravegherea colectivă și procesele de manipulare în masă, fiind o carte mereu actuală, pe care o recomand oricui.

cele mai bune cărți de citit
cumpără cartea

8. Jane Eyre – Charlotte Bronte rămâne una dintre marile povești de dragoste a literaturii, punând în comun suspansul, diferențele de clasă și statut social, precum și diferențele dintre cele două sexe și poziția lor în cadrul epocii în care a fost scrisă.

cumpără cartea

9. La răscruce de vânturi de Emily Bronte este o altă mare poveste de dragoste a epocii victoriene, între pesonaje aparent opuse – fiica unui bogat și fiul adoptiv al acestuia, dragoste care revine mai puternic și obsesiv atunci când ea se mărită cu altcineva.

cumpără cartea

10. Muntele vrăjit de Thomas Mann, una dintre creațiile de bază ale secolului trecut este poate cel mai cunoscut roman al autorului, cu reflecțiile aprofundate asupra lumii și principiilor acelor vremuri.

11. Magicianul de John Fowles aduce o îmbinare magică între suspans, erotism și fine observații psihologice despre natura umană, într-o carte despre o prietenie periculoasă care are loc pe o insulă grecească între un tânăr profesor și un milionar în vârstă.

cumpără cartea

12. Călătoriile lui Gulliver – Jonathan Swift este o carte care fascinează încă din copilărie, despre aventurile celebrului personaj în lumile liliputanilor, a uriașilor și a cailor.

13. Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, în care un tânăr își vinde sufletul pentru tinerețea veșnică. Semnele îmbătrânirii se văd doar în portretul său, modelul rămânând neschimbat.

cumpără cartea

14. Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez care îmbină cu o naturalețe extraordinară poveștile de dragoste, istoria și realismul magic, urmărind evoluția a cinci generații ale familiei Buendias.

cumpără cartea

15. La răsărit de Eden a lui John Steinbeck, pornește de la motivul biblic a lui Cain și Abel, regăsit nu doar o dată, ci de două ori în destinele a doi frați și a băieților unuia dintre ei, a căror rivalitate pornește de la de un tata mai mult absent din copilaria lor, un parinte exigent, care incearca sa planifice viitorul fiului favorit. Acest mare roman al literaturii universale se citește foarte cursiv, datorită firului epic interesant și unei galerii fermecătoare de personaje.

cumpără cartea

16. Invitație la vals de Mihail Drumeș este poate una dintre cele mai mari povești de dragoste din literatura română.

cumpără cartea

17. Lolita – Vladimir Nabokov, interzisă mulți ani, datorită acuzelor de promovare a pedofiliei, rămâne una dintre cele mai bine scrise cărți ale secolului trecut.

cumpără cartea

18. Sexus de Henry Miller este o altă carte care a stârnit nenumărate controverse, datorită sexualității exacerbate, dar care devine o literatură aproape hipnotică pentru cei care vor aprecia stilul scriitorului.

cele mai frumoase cărți de citit
cumpără cartea

19. Fahrenheit 451 – Ray Bradbury, o distopie, excelent scrisă, care ne arată ce ar însemna o lume fără cărți și de ce ele sunt intezise de societățile totalitare.

cumpără cartea

20. Rebecca de Daphne du Maurier rămâne o carte de referință la opt decenii după apariție. Clasificată eronat inițial drept romantică, Rebecca are toate elementele unui thriller psihologic -suspans, întorsături de situație, personaje bine conturate. Un cuplu este amenințat de gelozia față de prima soție a bărbatului, a cărei imagine îi bântuie dincolo de moarte. Stranie imagine a Manderley, casa care unește personajele și firul epic realizat cu măiestrie te vor captiva încă de la primele pagini.

21. Marele Gatsby – Francis Scott Fitzgerald ne duce în America anilor ’30, o țară a prohibiției în care mai reverberează încă fantasticile povești ale descoperitorilor de aur și ale averilor adunate de aceștia. Încă orice este posibil, averile apar de nicăieri și nimeni nu simte nevoia să le justifice. Cu toate acestea, banii nu aduc fericirea, sau nu au puterea să o păstreze, cel puțin.

cumpără cartea

22. Zece negri mititei de Agatha Christie, regina romanelor polițiste, care a făcut din detectivul Hercule Poirot unul dintre cei mai celebrii detectivi, prezent în nenumărate ecranizări.

23. Frankenstein de Marry Shelley, devenită o carte emblematică, în care un om de știință crează un monstru, din diverse părți umane, acesta străduindu-se să își găsească locul în lume.

24. Război și pace – Lev Tolstoi, un roman de mare amploare despre războaiele napoleniene, având în centru familii aristocrate ruse. Este o carte despre lumea care se află între cele două aspecte opuse – războiul și pacea, atât militară, cât și a individului în sine.

cumpără cartea

25. Mizerabilii de Victor Hugo și al său inconfudabil personaj, Jean Valjean, un țăran întemnițat pentru că a furat o bucată de pâine, ne poartă în partea întunecată a societății franceze a primei părți al secolului al XIX-lea.

26. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain, un mare roman clasic american, despre adolescență și prietenie, o bună pledoarie pentru lectură.

27. De veghe în lanul de secară – J. D. Salinger, o carte cult despre adolescență și maturizare, sex și alcool, devenită un simbol al revoltei adolescenților ce anticipa marea emancipare sexuală din a doua parte a secolului trecut.

cumpără cartea

28. Dracula de Bram Stoker, un roman definitoriu pentru genul horror, cartea prin care a luat naștere mitul Contelui Dracula, devenit emblematic pentru noi. O lectură foarte bună, vă va captiva.

29. Bucuria vieții – Irving Stone, o bibliografie fascinantă a vieții lui Vincet Van Gogh, care surprinde complexa și obsedanta sa personalitate, aceea a geniului aflat în lupta pentru validarea publică a operelor sale.

cumpără cartea

30. Doamna Bovary – Gustave Flaubert, despre o tânără prinsă între căsătoria convențională și banală și propriile dorințe care o împing către adulter, un portret psihologic și erotic al femeii care a depășit cu mult imaginea general acceptată despre aceasta în epoca în care a fost scrisă.

cumpără cartea

31. Trei într-o barcă de Jerome K. Jerome, despre călătoria a trei bărbați însoțiți de un câine pe Tamisa este una dintre capodoperele genului umoristic, devenind primul titlu la care te gândești atunci când cauți astfel de cărți.

32. Războiul lumilor – H. G. Welles, una dintre primele cărți din genul SF a devenit sursă de inspirație pentru multe dintre filmele care surprind momentul invadării Pământului de creaturi marțiene cu puteri nebănuite.

33. Un băiat numit Crăciun – Matt Haig, o carte mai nouă, dar care sunt convins că va deveni o mare creație clasică de sărbători, pentru toate vârstele, susprinzând călătoria magică a unui băiat sărman în căutarea tatălui său.

cumpără cartea

34. Stăpânul inelelor, trilogie de J.R.R. Tolkien, pe care o recomand tuturor fanilor filmului, ca pe una dintre creațiile remarcabile a genului fantasy.

cumpără cartea

35. Trilogia secolului de Ken Follett. Puteți începe cu Căderea uriașilor, primul volum al acestei impresionante serii care surprinde toate evenimentele marcante ale secolului XX, devenite un fundal al evoluției mai multor familii din țări diferite, ale căror destine se vor intersecta. O carte de neratat, merită să fie mult mai cunoscută.

cumpără cartea

36. Luni de fiere – Pascal Brukner, aflată în orice top de cărți erotice aduce o abordare originală și îndrăzneață asupra relațiilor contemporane, în care sexualitatea ajunge să devoreze cuplul, redus la nevoi primare și înstrăinare.

cumpără cartea

37. Povestea slujitoarei – Margaret Atwood, una dintre marile creații ale aceluiași gen distopic. În viitorul imaginat în carte natalitatea scade foarte mult, femeile fertile fiind lipsite de orice drepturi și reduse la un singur rol – acela de reproducere. Iubitorii cărții și a serialului HBO pot citi și continuarea Testamentele.

cumpără cartea

38. Muzeul inocenței de Orhan Pamuk. Îmi place mult autorul, dar m-am rezumat la o singură propunere, această dureroasă poveste de dragoste, pe fundalul poeticului Istanbul, atât de prezent în romanele sale.

cumpără cartea

39. Seria Cântec de gheață și foc de George R.R.Martin, care a stat la baza celebrului roman Urzeala tronurilor, fiind un minunat prilej de lectură pentru cei ce nu au văzut filmul, dar și pentru fanii serialului care vor găsi aici mult mai multe detalii decât în film.

cumpără cartea

40. Romanovii de Simon Sebag Montefiore vă ajută să înțelegeți istoria celebrei dinastii de care e legată Rusia modernă. Cei mai cunoscuți țari, obiceiurile și pasiunile lor, contextul istoric, toate vi se revelează cu ajutorul acestui roman, Iar Montefiore știe să le facă accesibile oricui, trecând de cifrele fade care nu spun mai nimic.

cumpără cartea

41. Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafon e doar prima carte dintr-o tetralogie derulată pe fundalul gotic al Barcelonei. Mister, acțiune și supranatural regăsiți în acest roman care are ca punct central un misterios Cimitir al cărților pierdute.

cumpără cartea

42. Împărăteasa Orhidee de Anchee Min îi va fascina pe toți iubitorii literaturii asiatice. Orhideea, o fată dintr-o familie manciuriană săracă, dar cu rădăcini nobile, reușește să fie aleasă drept una dintre cele șapte soții ale împăratului. Face asta dintr-un singur motiv – dorința de a își sprijini financiar familia. Odată cu accesul în faimosul Oraș Interzis femeia intră într-o lume a conspirațiilor, a bătăliei pentru a câștiga favorurile împăratului.  Orhideea reușește să se impună și ajunge o temută împărăteasă.

cumpără cartea

43. Shining, pentru că Stephen King nu poate lipsi din nicio listă de cărți de citit într-o viață, fiind o experiență literară unică. Romanul aduce o poveste înfricoșătoare, caracteristică autorului, într-un hotel izolat de lume.

cumpără cartea

44. Memoriile unei gheișe – Arthur Golden, o carte despre universul unic al curtezanelor, a cărui amestec unic de erotism și suspans au transformat-o într-o creație apreciată în toată lumea.

cumpără cartea

45. Dona Flor și cei doi soți ai ei – Jorge Amado, se desfasoara pe fundalul Bahiei, tarim magic in care se impletesc valorile fostilor colonisti europeni cu cele mostenite din Africa, intr-un mozaic pestrit si, uneori, antitetic: ritmuri ale muzicii de carnaval, ale tangourilor si romantelor infocate (in prima parte) sau ale muzicii clasice la fagot (in ce-a de-a doua); arome din bucataria afro-braziliana (caci dona Flor stapaneste arta culinara traditionala); mirosuri persistente ale ingredientelor medicamentelor preparate traditional in farmacia celui de-al doilea sot; ritualuri inchinate zeitatilor afro-braziliene. 

46. Pădurea norvegiană – Haruki Murakami, în care viața unui bărbat intră sub semnul dificilei decizii de a alege între a o aștepta pe Naoko, o femeie care o face prizonierul unui trecut obsesiv și Midori, care semnifică viața, buna dispoziție, tipa prietenoasă alături de care poate merge la un film porno și care îi împărtășește cu generozitate toate atuurile sale feminine.

cumpără cartea

47. Supunere – Michel Houellebecq, clasificată de autor în genul political fiction, este o carte dură nu prin limbaj, ci prin realismul imaginilor aduse. O Europa lipsită de valori și de strălucirea sa, plină de imigranți, cu o populație îmbătrânită și prinsă în automatismul traiului zilnic și al asigurării lui este imaginea unui viitor posibil care îndeamnă la reflecție.

cumpără cartea

48. Un bărbat pe nume Ove – Fredrick Backman, o revelație, una dintre acele cărți pentru care nicio descriere nu este suficientă sau clarificatoare, trebuie să o citești chiar tu, să trăiești emoțiile, sentimentele și umorul.

cumpără cartea

49. Cititorul – Bernhard Schlink este o carte densă, plină de trăiri și imagini memorabile.

Cititorul nu mi s-a părut o poveste de dragoste, ci mai ales o analiză a modului în care societatea germană privește al doilea război mondial. Încercarea de a nega acele momente, sentimentul de vină colectivă, sunt înlocuite de o vehementă condamnare, atât de puternică încât acoperă chiar și trăirile personale.

cumpără cartea

50. Femei – Charles Bukowski te aruncă într-o atmosferă plină de aburi de alcool, miros de sex și petreceri cu droguri. Limbajul lui Bukowski, lipsit de orice perdea, e însă extrem de potrivit acestei atmosfere decadente.

cumpără cartea

Sunt doar câteva propuneri de cărți de citit într-o viață, dar suntem convinși că veți găsi titluri pentru toate gusturile, iar lectura lor vă va fascina.

Distribuie:

  • Twitter
  • Facebook
  • WhatsApp

Similare

Din categoria: Top cărți

Articol anterior: « Stâlpii pământului de Ken Follett, recenzie
Articolul urmator: Zuleiha deschide ochii, Guzel Iahina »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Ferenț Constanța a zis

    ianuarie 20, 2020 la ora 12:09 pm

    Mdeh. Scoate,, Stăpânul inelelor ” e o porcărie. Bagă ceva de Cezar Petrescu, Dumica orbului sau Întunecare. Nu-l uita pe Radu Tudoran cu ce vrei : Ultima poveste sau toate pânzele sus. Uiți de Tomas Hardy și de Tess d’ Ubervile.. Uiți de Zola : Gervaise e bine de citit.. Și alții. Ce ai scris am citit.. Ia stai! – nici de Jack London nu ai trecut nimic.. Hm, nu-s de acord : lista ta e incompletă.

    Răspunde
    • Good Books a zis

      ianuarie 20, 2020 la ora 12:16 pm

      Sunt 50 de cărți pe care le recomand oricui. Faptul că unii clasici lipsesc se datorează dorinței de a face și recomandări din literatura contemporană.

      Răspunde
    • Nina a zis

      ianuarie 20, 2020 la ora 6:31 pm

      Nu am citit toate cartile mentionate, doar cam 80 % dintre ele. Doar ca, dupa parerea mea au fost omise carti de o deosebita valoare. Hotul de carti…Radacini…Ghem, Set si Meci….Mizerabilii. Fratii Karamazov….In fine…de gustibus non disputandum !

      Răspunde
      • Good Books a zis

        ianuarie 21, 2020 la ora 10:24 am

        Am propus o singură carte de la fiecare autor.

        Răspunde
    • Paul a zis

      martie 23, 2020 la ora 8:52 am

      Nu sunt de acord.
      „Stapanul inelelor” este o carte faina, care mi-a placut mult. Probabil ai vazut doar filmul sau nici macar atat. Asa pot spune si eu despre ce ai recomandat: este o porcarie. Dar ar fi o parerea cel putin copilareasca deoarece nu le-am citit. Si chiar daca le citeam si nu mi-ar fi placut tot nu puteam spune asta. Faptul ca mie nu-mi place stilul nu inseamna ca nu sunt bune.
      O zi buna!

      Răspunde
  2. Vidoc Oldrock a zis

    ianuarie 21, 2020 la ora 11:27 pm

    1 )Caut cartea : PENTRU TOATĂ VIAȚA …..cu Rufus Dayfus pe insula Diavolului înaintea lui Papillon .
    2 ) Caut cartea : VENDETA …cu Rocco Alfano şi Livio Alfano .
    3 ) CAUT CARTEA : PERIFERIE …de Barcaroiu …poveşti din Bucureşti…

    Răspunde
  3. Lidia a zis

    ianuarie 22, 2020 la ora 9:59 pm

    Pretty good :). Bravo. `Stapanul Inelelor` trebuie sa stea acolo, pt ca RR Tolkien e unul dintre cei mai mari autori de proza fantastica din toate timpurile.
    As mai adauga, poate, To Kill a Mockingbird a lui Harper Lee. 🙂

    Răspunde
    • Good Books a zis

      ianuarie 23, 2020 la ora 10:12 am

      Mulțumesc! Bună sugestia ta, eventual topul trebuia să fie mai cuprinzător, mereu sunt cărți excelente care rămân pe afară.

      Răspunde
  4. Iacob T. a zis

    ianuarie 23, 2020 la ora 6:16 pm

    Ca orice listă, nu poate mulțumi pe toată lumea. Întrebarea mea este: chiar niciun autor român nu se califică, să zic așa? Sau acest articol (și lista) este o traducere?

    Răspunde
    • Good Books a zis

      ianuarie 27, 2020 la ora 9:46 am

      O listă e bineînțeles subiectivă, sunt propunerile mele. L-am inclus pe Mihail Drumeș.

      Răspunde
  5. ANA DROG a zis

    ianuarie 25, 2020 la ora 12:27 pm

    F. interesanta recomandarea!

    Răspunde
    • Good Books a zis

      ianuarie 27, 2020 la ora 9:47 am

      Mulțumesc!

      Răspunde
  6. George a zis

    februarie 19, 2020 la ora 10:05 am

    Există unul .

    Răspunde
  7. Andreia a zis

    octombrie 23, 2020 la ora 10:39 am

    Buna ziua,
    Unde as putea gasi cartea LEGEA ATRACTIEI CONTRARIILOR de Schopenhauer?
    Cu stima,
    Andreia

    Răspunde
  8. Ionut Popa a zis

    octombrie 30, 2020 la ora 1:32 pm

    Atat de multe carti bune, atat de putin timp. Am deja o lista imensa de „want to read” pe Goodreads. Incerc sa nu citesc doar ce imi place, adica SF, ci si alte carti din care am de invatat ceva. Sortatul mi se pare de departea cea mai mare problema si deseori observ ca am cel putin 2-3 carti incepute pe noptiera.

    Răspunde

Trackbacks

  1. Cadouri de Crăciun - idei pentru el și ea - Concept cozy spune:
    noiembrie 28, 2019 la 3:46 pm

    […] Există o serie de cadouri care pot fi oferite femeilor, dar și bărbaților, aducând la fel de multă bucurie. Cărțile reprezintă un dar clasic, o provocare atunci când le alegi, căci cititul este o plăcere foarte intimă, dar nu poți să dai greș cu una dintre cărțile celebre de citit într-o viață. […]

    Răspunde
  2. Cărți de ficțiune istorică - recomandări - Good Books spune:
    ianuarie 23, 2020 la 12:39 pm

    […] Îți recomand și 50 de cărți de citit într-o viață. […]

    Răspunde
  3. 10 cărți care te fac mai deștept - Good Books spune:
    februarie 12, 2020 la 1:47 pm

    […] Îți recomand și 50 de cărți de citit într-o viață. […]

    Răspunde
  4. Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 24 – 30 august 2020? spune:
    septembrie 2, 2020 la 1:32 pm

    […] 50 de carti de citit intr-o viata – goodbooks.ro 12994 Facebook interactions […]

    Răspunde
  5. Dezvoltare personala si investitii in tine: rezolutii 2021 - TeenMedia spune:
    ianuarie 17, 2021 la 10:51 pm

    […] nu stiti de unde sa incepeti, va lasam aici o lista cu recomandari de 50 de carti celebre de citit intr-o viata, dar si topul celor mai citite carti din […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bara principală

Urmărește-ne

  • Facebook

Abonează-te prin email

Articole recente

Copiii de pe Volga de Guzel Iahina, recenzie

Puterea obișnuinței – De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri, Charles Duhigg

Fata anonimă de Greer Hendricks și Sarah Pekkanen, recenzie

Top 10 cele mai citite cărți Litera în 2020

cele mai bune carti 2020

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2020

Footer

Good Books este un blog de cărți și filme. Citește topuri de cărți, recenzii, recomandări de seriale.

© 2021 Good Books