carti de citit intr-o viata

50 de cărți de citit într-o viață

Nu este deloc simplu să faci o listă de cărți de citit într-o viață, pentru că lectura depinde de la persoana la persoana. Anumite cărți te vor ajuta să vezi lumea altfel, te vor pune pe gânduri, vor deschide fereastra către lucruri noi și o nouă perspectiva a lucrurilor. Vreau să ți le prezint pe acelea pe care probabil ar trebui să le citești și tu. Nu este un top al cărților de citit într-o viață, ordinea este aleatorie.

Recomandări de cărți de citit într-o viață

  1. Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas a bucurat generații întregi și reușește să rămână la fel de captivantă, fiind una dintre lecturile atractive pentru adolescenți. Un acuzat pe nedrept reușește să evadeze, averea pe care o dobândește ajutându-și să își pună în aplicare planurile de răzbunare lipsite de orice scrupule.

2. Ocolul Pâmântului în 80 de zile de Jules Verne te poartă într-o fascinantă călătorie contratimp în jurul lumii alături de Phileas Fogg. Mi-au plăcut mult atât cartea, cât și ecranizarea clasică a ei.

3. Marile speranțe – Charles Dickens urmărește povestea unui orfan care se îndrăgostește de fata adoptivă a unui excentric. Situația lui materială se schimbă atunci când obține o moștenire, care îi permite să viseze din nou la dragostea din copilărie. Cartea și nenumăratele ecranizări ale filmului conțin multe momente memorabile, imagini care te vor însoți mereu.

4. Numele trandafirului de Umberto Eco aduce o incursiune plină de suspans în atmosfera unei mânăstiri medievale, în care călugării încep să moară unul după altul. E nevoie de o aventură demnă de un detectiv a unui cunoscut călugăr franciscan.

5. Idiotul de Dostoievski, al cărui principal personaj, prințul Miskin rămâne o apariție insolit chiar și pentru secolul XIX, un naiv care crede ca toți au gânduri la fel de pure ca ale sale și ca societatea înaltă se rezuma la dialoguri filozofice care nu au niciun fel de substrat rațional.

6. Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov împletește fantasticul, satira politică și pe cea religioasă într-o poveste de iubire supranaturală în care își găsește locul și pactul cu diavolul.

7. O mie nouă sute optzeci și patru – George Orwell reușește să anticipeze fidel lumea prezentă, cu supravegherea colectivă și procesele de manipulare în masă, fiind o carte mereu actuală, pe care o recomand oricui.

8. Jane Eyre – Charlotte Bronte rămâne una dintre marile povești de dragoste a literaturii, punând în comun suspansul, diferențele de clasă și statut social, precum și diferențele dintre cele două sexe și poziția lor în cadrul epocii în care a fost scrisă.

9. La răscruce de vânturi de Emily Bronte este o altă mare poveste de dragoste a epocii victoriene, între personaje aparent opuse – fiica unui bogat și fiul adoptiv al acestuia, dragoste care revine mai puternic și obsesiv atunci când ea se mărită cu altcineva.

10. Muntele vrăjit de Thomas Mann, una dintre creațiile de bază ale secolului trecut este poate cel mai cunoscut roman al autorului, cu reflecțiile aprofundate asupra lumii și principiilor acelor vremuri.

11. Magicianul de John Fowles aduce o îmbinare magică între suspans, erotism și fine observații psihologice despre natura umană, într-o carte despre o prietenie periculoasă care are loc pe o insulă grecească între un tânăr profesor și un milionar în vârstă.

12. Călătoriile lui Gulliver – Jonathan Swift este o carte care fascinează încă din copilărie, despre aventurile celebrului personaj în lumile liliputanilor, a uriașilor și a cailor.

13. Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, în care un tânăr își vinde sufletul pentru tinerețea veșnică. Semnele îmbătrânirii se văd doar în portretul său, modelul rămânând neschimbat.

14. Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez care îmbină cu o naturalețe extraordinară poveștile de dragoste, istoria și realismul magic, urmărind evoluția a cinci generații ale familiei Buendias.

15. La răsărit de Eden a lui John Steinbeck, pornește de la motivul biblic a lui Cain și Abel, regăsit nu doar o dată, ci de două ori în destinele a doi frați și a băieților unuia dintre ei, a căror rivalitate pornește de la de un tata mai mult absent din copilăria lor, un părinte exigent, care încearcă sa planifice viitorul fiului favorit. Acest mare roman al literaturii universale se citește foarte cursiv, datorită firului epic interesant și unei galerii fermecătoare de personaje.

16. Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș este poate una dintre cele mai mari povești de dragoste din literatura română.

17. Lolita – Vladimir Nabokov, interzisă mulți ani, datorită acuzelor de promovare a pedofiliei, rămâne una dintre cele mai bine scrise cărți ale secolului trecut.

18. Sexus de Henry Miller este o altă carte care a stârnit nenumărate controverse, datorită sexualității exacerbate, dar care devine o literatură aproape hipnotică pentru cei care vor aprecia stilul scriitorului.

19. Fahrenheit 451 – Ray Bradbury, o distopie, excelent scrisă, care ne arată ce ar însemna o lume fără cărți și de ce ele sunt interzise de societățile totalitare.

20. Rebecca de Daphne du Maurier rămâne o carte de referință la opt decenii după apariție. Clasificată eronat inițial drept romantică, Rebecca are toate elementele unui thriller psihologic -suspans, întorsături de situație, personaje bine conturate. Un cuplu este amenințat de gelozia față de prima soție a bărbatului, a cărei imagine îi bântuie dincolo de moarte. Stranie imagine a Manderley, casa care unește personajele și firul epic realizat cu măiestrie te vor captiva încă de la primele pagini.

21. Marele Gatsby – Francis Scott Fitzgerald ne duce în America anilor ’30, o țară a prohibiției în care mai reverberează încă fantasticile povești ale descoperitorilor de aur și ale averilor adunate de aceștia. Încă orice este posibil, averile apar de nicăieri și nimeni nu simte nevoia să le justifice. Cu toate acestea, banii nu aduc fericirea, sau nu au puterea să o păstreze, cel puțin.

22. Crima din Orient Express de Agatha Christie, regina romanelor polițiste, care a făcut din detectivul Hercule Poirot unul dintre cei mai celebrii detectivi, prezent în nenumărate ecranizări.

23. Frankenstein de Marry Shelley, devenită o carte emblematică, în care un om de știință crează un monstru, din diverse părți umane, acesta străduindu-se să își găsească locul în lume.

24. Război și pace – Lev Tolstoi, un roman de mare amploare despre războaiele napoleoniene, având în centru familii aristocrate ruse. Este o carte despre lumea care se află între cele două aspecte opuse – războiul și pacea, atât militară, cât și a individului în sine.

25. Mizerabilii de Victor Hugo și al său inconfundabil personaj, Jean Valjean, un țăran întemnițat pentru că a furat o bucată de pâine, ne poartă în partea întunecată a societății franceze a primei părți al secolului al XIX-lea.

26. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain, un mare roman clasic american, despre adolescență și prietenie, o bună pledoarie pentru lectură.

27. De veghe în lanul de secară – J. D. Salinger, o carte cult despre adolescență și maturizare, sex și alcool, devenită un simbol al revoltei adolescenților ce anticipa marea emancipare sexuală din a doua parte a secolului trecut.

28. Dracula de Bram Stoker, un roman definitoriu pentru genul horror, cartea prin care a luat naștere mitul Contelui Dracula, devenit emblematic pentru noi. O lectură foarte bună, vă va captiva.

29. Bucuria vieții – Irving Stone, o bibliografie fascinantă a vieții lui Vincent Van Gogh, care surprinde complexa și obsedanta sa personalitate, aceea a geniului aflat în lupta pentru validarea publică a operelor sale.

30. Doamna Bovary – Gustave Flaubert, despre o tânără prinsă între căsătoria convențională și banală și propriile dorințe care o împing către adulter, un portret psihologic și erotic al femeii care a depășit cu mult imaginea general acceptată despre aceasta în epoca în care a fost scrisă.

31. Trei pe doua biciclete de Jerome K. Jerome, despre călătoria a trei bărbați însoțiți de un câine pe Tamisa este una dintre capodoperele genului umoristic, devenind primul titlu la care te gândești atunci când cauți astfel de cărți.

32. Războiul lumilor – H. G. Welles, una dintre primele cărți din genul SF a devenit sursă de inspirație pentru multe dintre filmele care surprind momentul invadării Pământului de creaturi marțiene cu puteri nebănuite.

33. Un băiat numit Crăciun – Matt Haig, o carte mai nouă, dar care sunt convins că va deveni o mare creație clasică de sărbători, pentru toate vârstele, surprinzând călătoria magică a unui băiat sărman în căutarea tatălui său.

34. Stăpânul inelelor, trilogie de J.R.R. Tolkien, pe care o recomand tuturor fanilor filmului, ca pe una dintre creațiile remarcabile a genului Fantasy.

35. Trilogia secolului de Ken Follett. Puteți începe cu Căderea uriașilor, primul volum al acestei impresionante serii care surprinde toate evenimentele marcante ale secolului XX, devenite un fundal al evoluției mai multor familii din țări diferite, ale căror destine se vor intersecta. O carte de neratat, merită să fie mult mai cunoscută.

36. Luni de fiere – Pascal Brukner, aflată în orice top de cărți erotice aduce o abordare originală și îndrăzneață asupra relațiilor contemporane, în care sexualitatea ajunge să devoreze cuplul, redus la nevoi primare și înstrăinare.

37. Povestea slujitoarei – Margaret Atwood, una dintre marile creații ale aceluiași gen distopic. În viitorul imaginat în carte natalitatea scade foarte mult, femeile fertile fiind lipsite de orice drepturi și reduse la un singur rol – acela de reproducere. Iubitorii cărții și a serialului HBO pot citi și continuarea Testamentele.

38. Muzeul inocenței de Orhan Pamuk. Îmi place mult autorul, dar m-am rezumat la o singură propunere, această dureroasă poveste de dragoste, pe fundalul poeticului Istanbul, atât de prezent în romanele sale.

39. Seria Cântec de gheață și foc de George R.R.Martin, care a stat la baza celebrului roman Urzeala tronurilor, fiind un minunat prilej de lectură pentru cei ce nu au văzut filmul, dar și pentru fanii serialului care vor găsi aici mult mai multe detalii decât în film.

40. Romanovii de Simon Sebag Montefiore vă ajută să înțelegeți istoria celebrei dinastii de care e legată Rusia modernă. Cei mai cunoscuți țari, obiceiurile și pasiunile lor, contextul istoric, toate vi se revelează cu ajutorul acestui roman, Iar Montefiore știe să le facă accesibile oricui, trecând de cifrele fade care nu spun mai nimic.

41. Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafon e doar prima carte dintr-o tetralogie derulată pe fundalul gotic al Barcelonei. Mister, acțiune și supranatural regăsiți în acest roman care are ca punct central un misterios Cimitir al cărților pierdute.

42. Împărăteasa Orhidee de Anchee Min îi va fascina pe toți iubitorii literaturii asiatice. Orhideea, o fată dintr-o familie manciuriană săracă, dar cu rădăcini nobile, reușește să fie aleasă drept una dintre cele șapte soții ale împăratului. Face asta dintr-un singur motiv – dorința de a își sprijini financiar familia. Odată cu accesul în faimosul Oraș Interzis femeia intră într-o lume a conspirațiilor, a bătăliei pentru a câștiga favorurile împăratului. Orhideea reușește să se impună și ajunge o temută împărăteasă.

43. Shining, pentru că Stephen King nu poate lipsi din nicio listă de cărți de citit într-o viață, fiind o experiență literară unică. Romanul aduce o poveste înfricoșătoare, caracteristică autorului, într-un hotel izolat de lume.

44. Memoriile unei gheișe – Arthur Golden, o carte despre universul unic al curtezanelor, a cărui amestec unic de erotism și suspans au transformat-o într-o creație apreciată în toată lumea.

45. Cel mai iubit dintre pământeni – Marin Preda, poate cel mai complex roman scris de un roman. Nu neglijați literatura romana pentru ca știți ce pierdeți.

46. Tratat de Istoria Religiilor – Mircea Eliade cine chiar vrea sa știe totul despre religii trebuie sa citească acesta minunata opera!

Regula 10x de Grant Cardone – Vrei sa reușești în viata și nu știi cum, citește acesta carte și vei afla exact ce trebuie sa faci, pentru iubitorii de cărți audio am pus si acesta varianta!

48. Un bărbat pe nume Ove – Fredrick Backman, o revelație, una dintre acele cărți pentru care nicio descriere nu este suficientă sau clarificatoare, trebuie să o citești chiar tu, să trăiești emoțiile, sentimentele și umorul.

49. Cititorul – Bernhard Schlink este o carte densă, plină de trăiri și imagini memorabile. Cititorul nu mi s-a părut o poveste de dragoste, ci mai ales o analiză a modului în care societatea germană privește al doilea război mondial. Încercarea de a nega acele momente, sentimentul de vină colectivă, sunt înlocuite de o vehementă condamnare, atât de puternică încât acoperă chiar și trăirile personale.

50. 4 ore săptămâna de lucru de Timothy Ferriss, deși încă multi cred ca munca excesiva aduce bogăție după ce veți citi acesta carte va veți alătura celor care se bazează pe productivitate și eficienta orelor de lucru și nu pe cantitate! Vei învăța atât de multe din acesta carte despre succesul în viata încât o sa te întrebi cum de nu ai citit-o pana acum!

Concluzie

Nu putem spune ca sunt absolut toate cărțile importante pentru ca lista de 50 de cărți nu este suficienta, probabil ca o lista mai completa ar avea câteva sute de cărți pentru a acoperii cu adevarat tot ce este „obligatoriu” de citit. Poți sa adaugi și tu în comentarii titluri care crezi ar merita sa fie în acesta lista și nu sunt!

Cover image credit: Photo by Blaz Photo on Unsplash

Citeste si:

Leave a Comment