• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • Recenzii cărți
  • Top cărți
  • Filme
  • Impresii de călătorie
  • Despre
  • Contact
Good Books

Good Books

blog de cărți și filme

Ești aici: Acasă / Top cărți / Cărți de autori români contemporani

Cărți de autori români contemporani

martie 16, 2018 De Coffee 15 comentarii

Cărți bune scrise de autori români contemporani

Autorii români contemporani sunt destul de neglijați de blogosfera. Probabil că mentalitatea multor cititori a rămas tributara perioadei de lecturi obligatorii și atunci preferă să își deschidă orizonturile catre autorii străini.

Pot să spun că am citit câțiva scriitori români,  consacrați sau nu și experiența a fost una agreabilă. Vorbim în primul rând de un mediu familiar, văzut prin prisme diferite,  de o Românie care a depășit de mult perioada cenușie a comunismului și care este prezentată în realitatea sa.

Scriitorii contemporani nu se feresc să parodieze trecutul, perceput totuși ca o explicație pentru o generație actuală în degringolada, cum nu se feresc nici de exploatarea temelor sexuale, mergând pana la o pornografie dură, aproape vizuală, abordată cu falsă pudoare de o societate contemporană care nu ezită însă să adopte ca  staruri o serie de personaje mediocre.

Să vă recomand așadar câteva titluri ale autorilor români contemporani.

Frumoasele straine – Mircea Cartarescu

As fi vrut sa scriu pe prima pagina a acestui volum ceva de felul “Interzis celor fara simtul umorului”, dar mi-am luat repede seama. Asemenea subtile aluzii mai mult ii intarata pe cei vizati…Nu interzic deci nimanui nimic, dar ii rog, totusi, pe compatriotii mei solemni din fire sa-si foloseasca timpul liber intr-un mod mai adecvat.

Asta ne avertizeaza autorul inca din prefata si are mare dreptate. Incearca sa evite elucubratiile de abundenta carora il acuza adversarii sai, dupa cum singur spune plin de umor si ne prezinta franturi de viata, bine scrise. Sa va spun cinstit, nu am mai ras de multa vreme atat de mult citind o carte. Asta e de bine, nu o zic in sens peiorativ. Poți să cumperi cartea de aici.

Sint o baba comunista – Dan Lungu – o naratiune savuroasa care te poate face sa intelegi extrem de bine cauzele care au condus la stadiul actual al societatii romanesti. Haioasa, plina de ironie, asa cum putine carti pot sa fie.

Orbi – Petronela Rotar este o poveste despre abuz si mecanismele psihologice ale abuzului. O carte imposibil de explicat, o carte care se traieste ca o rana deschisa pentru cei care au fost martori la orice forma de abuz. O poveste a sute de femei din tara asta (si poate din altele!) care perpetueaza abuzul si violenta de la o generatie la alta si impregneaza generatiilor viitoare alegeri inconstiente, frici si ascunzisuri ca si cum ar transmite o mostenire cu limba de moarte.

Recenzia cărții Orbi de Petronela Rotar

Vezi prețul

Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase – Dan Alexe în care experiența de jurnalist se suprapune pe cea de cineast, lingvist, profesor și călător. Dan Alexe ne demonstrează că poate face literatură din orice întâmplare banală care s-ar șterge fără urmări din mintea multora dintre noi: întâlnire la Carrefour, bătaie în Vama Veche, papucii de plastic roz, Tina la volan. De multe ori, căutarea Logosului se traduce în sex, obscenitate, vulgaritate, ciudățenii, moarte. Trăirea e experiment și expunere, cu riscuri asumate. Pe scurt, volumul nu e ușor de digerat și mi-a luat mai mult timp decît estimasem inițial ca să pot să scriu despre el. Și nu e nici pentru pudibunzi – vă avertizez – pentru simplu motiv că Patriarhia nu vrea să vorbim despre pizdă. Poți să cumperi cartea de aici.

Zilele regelui – Filip Florian este o carte care abordează o perioadă interesantă a istoriei românilor, dintr-o perspectivă absolut originală. Interesantă este imaginea Bucureștiului anilor 1860 văzută prin prisma unui neamț, cu noroaiele de pe străzi, gunoiul, porcii grași care zburdau pe sub geamurile palatului regal, pitoreștile târguri meșteșugărești, dar și cu localnicii lipsiți de noțiunile elementare ale civilizației.

Cimitirul lui Adrian Teleșpan este o carte care poate soca, prin prisma descrierii explicite a scenelor de sex gay, insa ea nu trebuie privita doar prin conotația sa sexuală. Umor din plin și ironie cât cuprinde sunt calitățile incontestabile ale Cimitirului lui Teleșpan. Ca să citești carte asta trebuie să fii sigur că poți lăsa pudoarea la o parte și nu vei fi lezat că apoape la fiecare pagină să găsesți cuvinte ca pulă (organ descris uneori în detaliu), pizdă (întotdeauna folosit în context peiorativ), muie sau futut. Comandă cartea de aici.

Soldații.Poveste din Ferentari a lui Adrian Schiop este un must read pentru cei care caută elemente de noutate în literatură, recomandata de prospețimea, abandonarea conveniențelor și prezentarea ciudatei relații dintre doi barbati fără a pune accentul pe scene sexuale șocante, pe fundalul celebrului si sordidului cartier bucurestean. Ne menținem în aceeași lume controversată a literaturii gay, dar cărțile sunt apreciate după valoarea lor literară, înclinațiile intime fiind alegerile fiecăruia.

Vezi prețul

Eu et al. – Alex Tocilescu, dacă vrei o lectură relaxantă, numai bună după o zi de frustrări acumulate la birou, atunci ai găsit cartea potrivită. Trebuie doar să accepți că imagini cum ar fi aceea a unei tipe care „sugea pula cuiva lipsit de importanță”, sau a iubitei care mai bine ar fi făcut un sex oral decât să se chinuie aiurea să interpreteze o melodie care bănuia că i-ar place scriitorului sunt frecvente. Cartea pare a spune gândurile intime pe care le are la un moment dat orice bărbat, iar cursul pe care îl iau unele dintre povestiri devine de-a dreptul spectaculos.  Comandă cartea de aici.

Căsnicie – Dan Coman esteo imagine aprofundată asupra relației dintre doi oameni, a înstrăinării care apare odată cu copii, a neglijării sinelui și partenerului, care fac ca pasiunea să fie înlocuită de vorbe nerostite și de amintiri viitoare, așa cum frumos spune la un moment dat, care ar trebui să vină să înlocuiască prezentul anost.

Căsnicia devine înainte de orice o luptă pentru întâietate, în care femeia suportă orice din dragoste, fie că vorbim de sexul căreia ei nu îi provoacă nicio plăcere, sau de jignirile la care este supusă de un soț pierdut într-un soi de lume elitistă pe care și-o construiește pe plan profesional. Relația lor este salvată odată cu apariția celei de-a treia persoane, o femeie care îi învață cum să își înțeleagă și să își satisfacă partenerul.

Vezi prețul

Nymphette_dark99 a Cristinei Nemerovschi poate fi o imagine a adolescenților din ziua de azi, deși cred, sau vreau să sper că e mult exagerată, cum de altfel sunt și unele din pasajele cărții. Sex, droguri, băutură, petreceri, o puștoaică teribilistă – cam asta e nymphette_dark99.

Îți recomand să citești și un top al cărților care merită citite sau să urmezi un curs plăcut de autoeducare prin cărți de sexualitate pentru cupluri.

Voi ce autori romani contemporani recomandati?

Distribuie:

  • Twitter
  • Facebook
  • WhatsApp

Similare

Din categoria: Top cărți

Articol anterior: « Necredincioasa – Ayaan Hirsi Ali
Articolul urmator: Scriitorii sud-americani, farmecul realismului magic »

Reader Interactions

Comentarii

  1. ellamyway a zis

    august 22, 2014 la ora 9:23 am

    Eu tocmai am terminat Deadline de Adina Rosetti și mi-a plăcut mult. Am scris o recenzie aici: http://ellamyway.wordpress.com/2014/08/21/deadline-de-adina-rosetti/

    Răspunde
    • Coffee a zis

      august 22, 2014 la ora 9:24 am

      Mulțumesc pentru propunere!

      Răspunde
  2. roșu vertical a zis

    august 24, 2014 la ora 2:47 pm

    Ohoho, o tona as putea recomanda! Simona Sora-Hotelul universal, Ioan Grosan- O suta de ani de zile la portile orientului, Florina Ilis – Cruciada copiilor, T.O. Bobe – Cum mi-am petrecut vacanta de vara, Cristian Teodorescu – Medgidia, orasul de apoi, Gabriela Adamesteanu integral, Filip si Matei Florian integral, Lucian Dan Teodorovici integral. Ma opresc ca oricum n-are nimeni rabdare sa citeasca liste. Daca intereseaza pe cineva mai multe, aici am scris despre multe dintre ele https://www.goodreads.com/review/list/1405967?shelf=ro

    Răspunde
  3. Bogdan a zis

    august 25, 2014 la ora 1:46 pm

    Cărtărescu, dar Nostalgia sau Travesti (nu De ce iubim, frumoasele etc etc) – de Orbitor încă nu m-am apucat -, apoi Răzvan Petrescu, excelent scriitor de proză scurtă. Cam atât aș menționa (nu am foarte multe cunoștințe în domeniu, oricum). Un blog foarte bun de prozatori români este: http://ce-am-mai-citit.blogspot.ro/

    Răspunde
  4. Gabriel a zis

    august 27, 2014 la ora 6:40 pm

    Pe blogul meu literatura romaneasca contemporana nu este deloc neglijata. Trei mari romane care mi-au placut enorm:
    Radu Pavel Gheo – Noapte buna, copii!
    Lucian Dan Teodorovici – Matei Brunul
    O Nimigean – Radacina de bucsau

    Cofee, sper ca ai citit aceste 3 carti. Daca nu le-ai citit….inseamna ca n-ai citit nimic din literatura romana contemporana :p

    ps: sa nu-l uitam pe Cezar Paul Badescu. Nu e chiar asa tare ca primii 3, dar mi-au placut atat Luminita, mon amour cat si Tineretile lui Daniel Abagiu. Despre Dan Lungu a amintit un alt cititor al tau. Imi place si mie. Am citit tot de la el.

    Răspunde
  5. Iulian a zis

    septembrie 3, 2014 la ora 2:30 pm

    Din ce ai zis, Nymphette_dark99 seamănă un pic cu „Căutând-o pe Alaska”, de John Green pe care am terminat-o de citit acum vreo două săptămâni. Poate-i fac și o recenzie pe blog, deși sunt sigur că va fi cam stângace, dar toate au un început, nu? 🙂

    Răspunde
    • Coffee a zis

      septembrie 3, 2014 la ora 2:46 pm

      Bineinteles ca toate au in inceput. Cred ca lumea vrea o opinie sincera despre o carte, nu suntem toti profesionisti in recenzii ca la carte.

      Răspunde
      • Iulian a zis

        septembrie 3, 2014 la ora 3:02 pm

        Cred că o voi citi și eu, după ce le termin pe cele două pe care le-am comandat ieri: „Greseli de neiertat” de Philippe Djian și „Sub aceeași stea” de John Green. Ai citit vreuna din ele?

        Răspunde
        • Coffee a zis

          septembrie 3, 2014 la ora 3:07 pm

          Nu, pe niciuna dintre ele.

          Răspunde
  6. Mariana a zis

    februarie 21, 2015 la ora 11:38 am

    Mi-au placut mult unele povestiri din Sfarsit de sezon a lui Marius Chivu.

    Răspunde
  7. Cititor a zis

    noiembrie 23, 2015 la ora 10:23 pm

    Recomand cartea „Eu impotriva mea!”.. se pliaza perfect pe societatea de azi.. e comica, captivanta si plina de talcuri.. sccriitor tanar.. numai 20 de ani.. http://www.boteadaniel.blogspot.ro .. aici gasiti primele 2 capitole plus postari ale sale.. 😉

    Răspunde
  8. Viviana a zis

    decembrie 5, 2015 la ora 2:39 am

    Recomand romanul „Descantecul ploii” de Sorina Popescu, am aflat de ea de pe Goodreads, m-a atras recenzia de acolo si asa am ajuns sa descopar aceasta scriitoare.
    Voua vi s-a intamplat sa dati de vreo carte sau de vreun autor complet necunoscut despre care ati aflat doar citind o recenzie si sa va determine sa o cititi? Eu nu prea ma luam dupa recomandari, dar acum imi dau seama ca as fi gresit sa ignor aceasta carte.
    Mai recomand si „Zenobia” de Gellu Naum.

    Răspunde
  9. Mirabela a zis

    decembrie 8, 2015 la ora 1:40 pm

    Spre rușinea mea nu sunt tocmai în relații cordiale (dacă pot să spun așa) cu literatura contemporană. Am încercat câteva titluri de la scriitori străini care m-au lăsat rece și am renunțat la idee. Din acest motiv îmi îndrept mai mult atenția spre clasici. Și totuși am întâlnit câteva sugestii interesante în acest articol ( și nu numai) de care sper să țin cont în viitorul apropiat.

    Răspunde
    • primus a zis

      ianuarie 13, 2016 la ora 9:18 am

      Pai, in cazul asta, rusine ar trebui sa le fie lor, nu dvs! 🙂

      Răspunde
  10. Dorina a zis

    martie 17, 2018 la ora 10:03 pm

    „Hanul lui Manuc” de Simona Antonescu și „Mâța Vinerii” de Doina Ruști.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bara principală

Urmărește-ne

  • Facebook

Abonează-te prin email

Articole recente

Fata anonimă de Greer Hendricks și Sarah Pekkanen, recenzie

Top 10 cele mai citite cărți Litera în 2020

cele mai bune carti 2020

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2020

10 cărți despre sex pentru cupluri fericite

Jim cel norocos de Kingsley Amis, recenzie

Footer

Good Books este un blog de cărți și filme. Citește topuri de cărți, recenzii, recomandări de seriale.

© 2021 Good Books