
Ideea de cărți cadou rămâne una dintre cele mai inspirate, indicând rafinamentul celui care le oferă și aprecierea față de cel care le primește. Am văzut multe topuri de cărți cadou pentru femei sau bărbați, dar cred că literatura bună se adresează în egală măsură ambelor sexe. Un bibliofil va reveni la un moment dat la una dintre cărțile primite cadou și își va aminti ocazia și persoana care a făcut acest frumos gest, puține sunt lucrurile care pot stârni emoție peste timp.
Atunci când dorești să oferi o carte cadou celor dragi ar fi bine să cunoști mai multe lucruri despre genurile preferate de persoana respectivă, sau o vei impresiona cu un titlu clasic sau o nouă apariție aflată în topul vânzărilor despre care vorbește toată lumea. O carte poate fi un cadou care poartă un mesaj special, o invitație la relaxare sau la mai buna cunoaștere a sinelui sau a partenerului într-o relație. Am încercat să vă propun câteva cărți care să acopere cele mai diverse gusturi.
Poți să oferi cărți cadou de Crăciun, de ziua lui sau a ei, de Valentine’s Day, sau fără vreo ocazie anume, doar ca să arăți că te-ai gândit la cei dragi.
1.La răsărit de Eden de John Steinbeck este unul dintre marile romane clasice, o fină analiză psihologică a legăturilor dintre frați și tată, a rivalităților generate de favorizarea unuia dintre copii, scrisă însă într-un limbaj fluent care te prinde în mrejele sale. Mi-au plăcut mult bogata galerie de personaje și imaginea unei localități americane aflată în plină dezvoltare odată cu creșterea numărului de coloniști. O văd ca pe o carte excelentă de făcut cadou unui iubitor al lecturii, sau chiar ca pentru un titlu care îi va atrage pe mulți către citit.

2. Trei femei – Lisa Taddeo
Mulți o consideră cea mai bună apariție a anului, complexitatea erotismului feminin fiind un subiect care suscită atenția tuturor. Pe lângă marile cărți clasice, noile apariții vor fi întotdeauna apreciate de către iubitorii de cărți, fiind un cadou inspirat.
O scriitoare strălucită și un reporter excelent, Lisa Taddeo a studiat aproape un deceniu viața sexuală a trei femei americane obișnuite: o casnică, aflată într-o relație fără pasiune, o elevă de liceu îndrăgostită de profesorul ei și o femeie de succes, al cărui bărbat este fascinat să o privească atunci când face sex cu alte persoane, femei sau bărbați.
A rezultat o carte foarte intersantă, despre pasiunea femeilor, slăbiciunea și puterea lor, o abordare inspirată a sexualității feminine.

3. Eu et al. – Alex Tocilescu poate părea o alegere exotică, dar o recomand cu drag pentru a fi oferită cadou unui bărbat care știe să aprecieze umorul de calitate și care nu afișează o falsă pudoare. Cartea conține o serie de povestiri foarte haioase, originale, cu multe fantezii sexuale ale bărbaților, care rămân de multe ori doar la stadiul unor dorințe închise în sertarele subconștientului fără a fi eliberate vreodată.

4. Romanovii – Simon Sebag Montefiore
Am scris pe blog despre Într-o noapte de iarnă și Șasenka, Montefiore fiind un istoric cu un talent deosebit de romancier, reușind să recreeze într-un mod foarte original și accesibil oricui marile perioade ale istoriei Rusiei. Romanovii a primit elogii de la toți criticii de specialitate, istoria secretă a dinastiei care a condus la creșterea și decăderea Impreriului Țarist fiind fascinantă. Cine iubește istoria va fi fascinat de documentarea minuțioasă, bazată pe mii de documente publice sau mai puțin cunoscute și de ingeniozitatea cu care Montefiore reușește să recreeze în baza lor personalitățile puternice ale fiecărui țar și detalii unice legate de contextul istoric sau de viața intimă a acestora.

5. O avere periculoasă de Ken Follett va fi savurată de un iubitor al romanelor scrise în stil clasic și așezate într-un context istoric. Te poartă într-un mod magic în saloanele luxoase și budoarele londoneze, în lumea rigidă a băncilor, dar și în periferiile dedicate plăcerilor carnale lipsite de limite și te prinde în ițele culiselor jocurilor pentru putere.

Recomand toate cărțile lui Ken Follett, o altă alegere inspirată de cadou fiind Trilogia secolului, despre care am scris aici.
6. Homo deus. Scurtă istorie a viitorului de Yuval Noah Harari, despre care am scris mai multe aici este cadoul perfect pentru cei interesați de istorie, de prezent și de scenariile unui viitor posibil al omenirii, una dintre cărțile care trece dincolo de obișnuitele preferințe individuale de lectură.

7. Pacienta tăcută de Alex Michaelides este cartea thriller a anului, activitatea de scenarist a autorului spunându-și cuvântul în crearea unui suspans bine dozat, legăturile psihologice între personaje fiind esențiale.
O crimă, presupusă a fi una pasională, nu își găsește explicație vreme de mulți ani, până când în caz nu intervine un psiholog care se dovedește a avea un rol mult mai mare decât al unui simplu observator.

8. Secretele succesului – Dale Carnegie
Cu elemente de psihologie, comunicare, leadership, Secretele succesului reușește să transpună într-un limbaj simplu, prin multiple exemple concrete, actualizate pentru a fi la fel de atractive și cititorului contemporan, o serie de idei care odată însușite și aplicate vor aduce o dezvoltare a vieții profesionale și personale.
Warren Buffett spune că această carte i-a schimbat viața. Poate e prea mult spus, dar va fi o lectură interesantă pentru oricine, nu doar pentru iubitorii cărților de dezvoltare personală.

9. Inteligența erotică – Esther Perel
Cărțile despre sexualitatea cuplului sunt mult mai puțin populare în România decât în alte țări, dar cartea lui Esther Perel merită atenția oricărui cuplu. Sexul, indiferent dacă este abordat liber și deschis între parteneri, sau râmâne ascuns în fiecare, ca fantezie sau frustrare, poate fi mai ușor înțeles după lectura cărții. Esther Perel abordează într-o manieră convingătoare toate fațetele vieții de cuplu, pornind de la sexul pasional, la monotonie, fanteziile erotice, sexul extraconjugal, monogamia și tentația celei de-a treia persoane. Lectura vă va explica unele aspecte ce țin de propria viață sexuală, care odată înțelese pot conduce la dezvoltarea vieții de cuplu.

10. Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez – o poveste de dragoste, de fapt o obsesie care începe din copilărie și durează toată viața. Florentino visează toată viața la Fermina, neînțelegând că pentru ea relația lor a fost doar o himeră. Băiatul ajunge un bărbat de succes în afaceri, condimentându-și viața cu sute de aventuri galante: frumoase și urâte, nebune, grase, soții depravate, toate reprezintă un moment de desfătare sexuală sau iluzia unei noi iubiri. O frumoasă carte de dragoste, clasică, care poate fi citită oricând și oferită persoanei iubite. Citește topul cărților de dragoste.

Sper că propunerile noastre de cărți sunt o punct bun de pornire pentru un cadou inspirat. Oricare dintre titlurile de mai sus va face fericiți iubitorii lecturii.
[…] 10. Cărțile nu au cum să dea greș bineînțeles, dar este posibil ca persoana care va primi cadoul să le aibă deja în bibliotecă. Vă recomand totuși câteva titluri potrivite pentru cele mai diverse gusturi aici. […]