Cititul te provoacă să îți dezvolți gândirea critică, îți poate oferi perspective noi asupra lumii, schimbându-ți viața sau cel puțin modul în care abordezi unele aspecte, te poate inspira și ajuta să progresezi, apelând la experiența și creativitatea altor oameni de succes. Poate expresia cărți care te fac mai deștept poate părea pretențioasă, însă unele titluri sunt recomandate oricui dorește să vadă abordări originale folositoare în viața personală și profesională.
Există multe motive să citești, beletristica, dezvoltarea personală, cărțile inspiraționale sau lectura pe anumite domenii fiind alegeri la fel de inspirate și depinzând de gusturile fiecăruia, pentru că nu există o pasiune care să fie atât de ofertantă pentru fiecare ca aceea pentru lectură.
Recomandări de cărți care te fac mai deștept
M-am gândit să îți propun zece titluri interesante, beletristică, de dezvoltare personală sau de psihologie, care cred că pot fi utile pentru a-ți forma opinii proprii, critice despre lumea care te înconjoară, care te vor ajuta să îmbunătățești modul în care o percepi și interacționezi cu ea și pentru dezvoltarea ta în general.
Principii de Ray Dalio
Ray Dalio este unul dintre cei mai cunoscuți investitori și administratori de hedge fonduri din SUA, reușind să aducă câștiguri impresionante de aproape cinci decenii. Despre Principii mulți cititori au spus că le-a schimbat viața, reușind să le ofere sfaturi concrete despre abordarea vieții personale și a celei profesionale, scrise în mod clar și ușor de aplicat.
Cartea se adresează publicului larg, nu doar economiștilor, fiind scrisă într-un stil foarte accesibil tuturor. Cartea este structurată în trei părți, prima fiind o scurtă biografie a lui Ray Dalio, iar celelalte două dedicate Principiilor de viață și Principiilor de muncă. Partea a treia poate schimba percepția oricui lucrează cu oamenii sau ocupă o poziție de management, prin prezentarea modului optim de a îți forma o echipă, de a-i evalua munca, de a o instrui, forma și conduce spre atingerea obiectivelor.

Cumpără cartea de pe
Secretele succesului de Dale Carnegie
Titlul poate să pară mult prea pretențios, dar veți avea ocazia să vedeți că nu degeaba Warren Buffett a afirmat despr ea:
E cartea care mi-a schimbat viața.
Cu elemente de psihologie, comunicare, leadership, Secretele succesului reușește să transpună într-un limbaj simplu, prin multiple exemple concrete, actualizate pentru a fi la fel de atractive și cititorului contemporan, o serie de idei care odată însușite și aplicate vor aduce o dezvoltare a vieții profesionale și personale.

Aventuri din lumea afacerilor de John Brooks
Bill Gates spune despre ea:
Cea mai bună carte de business pe care am citit-o vreodată.
și asta este probabil cea mai bună recomandare, venind din partea unui cititor atât de avizat.
Aventuri din lumea afacerilor intră în intimitatea corporațiilor și lumii financiare americane. Autorul prezintă o serie de cazuri celebre, într-un mod inteligent și atractiv pentru cititori, lăsând la latitudinea acestuia formarea unei opinii proprii. Este una dintre cărțile clasice care te fac mai deștept, introducându-te în intimitatea unor evenimente financiare sau de business celebre.

Arta războiului de Sun Tzu
Cartea despre strategie militară a devenit o sursă de inspirație de peste două milenii și jumătate, însă Arta războiului reprezintă totodată un adevărat manual în lumea managementului.

Lebăda neagră de Nassim Nicholas Taleb
Lebăda neagră, simbolul impactului unui eveniment rar, foarte puțin probabil este un concept care a intrat deja în limbajul economiștilor, politicienilor și șefilor de stat, cartea devenind o lectură obligatorie pentru cei care vor să înțeleagă lumea mai bine. Taleb încearcă să explice de ce oamenii percep aceste evenimente abia după apariția lor, pierzând astfel oportunități. Lebăda neagră se aplică în afaceri, politică, religie, dar și în viața personală.

Homo deus – Yuval Noah Harari
În Homo deus Yuva Harari reușete să creeze un viitor posibil, pornind de la evoluția omeniri, a modului ei de gândire și imaginând evoluția la care ne va duce progresele obținute până acum.Homo deus este o carte interesantă și bine scrisă pe care o recomand tuturor, fiind o alăturare firească a explicațiilor istorice și previziunilor despre umanitate care va încânta orice cititor. Cred că veți descoperi cel puțin câteva abordări originale și veți aprecia fundamentarea riguroasă care îi permite autorului să creeze teorii pertinente despre omenire.

De la idee la bani – Napoleon Hill
Scrisă în 1937, cartea își păstrează actualitatea și este privită drept una dintre lecturile de bază pentru orice antreprenor. Să crezi în tine, să îți stabilești un plan și să îl urmezi pentru a obține ceea ce vrei, fie că vorbim despre bani sau despre alte obiective personale, pot să pară niște idei generale, însă Hill scrie cu pasiunea, într-un stil inconfundabil, rezultatul fiind o carte care te va ajută să îți îmbunătățești modul în care gândești și acționezi.

O mie nouă sute optzeci și patru (1984) de George Orwell
Am inclus și o carte de ficțiune între recomandări, pentru remarcabilul mod de a anticipa viitorul și tehnicile de manipulare în masă.
Văzută ca o scriere emblematică în categoria distopiilor, cartea are mult mai multe elemente de legătură cu cotidianul decât ar lăsa să se simtă la o simplă lectură.
Războiul este pace.
Libertate este sclavie.
Ignoranța este putere.

Inteligența erotică de Esther Perel
De ce majoritatea oamenilor caută doar titluri despre succes în carieră, bani, afaceri sau alte aspecte care țin de viața profesională? Relația între doi oameni este cel mai dificil de obținut și dezvoltat în armonie, așa că m-am gândit să vă propun și o carte care te face mai deștept în viața ta intimă.
Esther Perel este unul dintre cei mai cunoscuți psihoterapeuți dedicați sexului și căsătoriei, cartea sa Inteligența erotică reprezentând o lectură interesantă despre intimitate și erotism și despre modalitatea de a păstra pasiunea erotică în cadrul căsătoriei. Esther Perel scrie într-un mod accesibil și concis, micile sale dizertații asupra aspectelor legate de relația sexuală fiind urmate de exemple concrete din viața cuplurilor cu care s-a întâlnit. Pledează pentru înțelegerea partenerului și menținerea relațiilor, sexualitatea având un rol esențial.

Inteligența emoțională de Daniel Goleman
Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluție uluitoare in psihologie prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul său ne explica cum, atunci când ne ințelegem sentimentele, situația în care ne aflăm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia și societatea.
De aceea, autorul a deschis calea unei psihologii care acordă un interes egal si inteligenței sentimentelor. Inteligenta emotionala (EQ) presupune in primul rand constientizare de sine, autodisciplină și empatie. Ea da seama de felul in care ne controlăm impulsurile și sentimentele. Vestea bună este faptul că inteligența emoțională poate fi imbunătățită. Deși copilaria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, ea poate fi imbunatățită și cultivată inclusiv la vârsta adultă.
Inteligența emoțională nu este un concept atât de complicat după cum pare, înțelegerea ei fiind esențială pentru înțelegerea propriei evoluții și a modalității în care te poți dezvolta mai bine.

Cititul te ajută să îți pui inteligența în valoare, să dobândești noi mijloace de exprimare și perspective noi asupra lumii, iar cărțile recomandate merită să se regăsească în biblioteca fiecaruia.
Îți recomand și 50 de cărți de citit într-o viață.
„Home deus” e o carte foarte buna pe care as putea sa o recitesc maine fara nicio problema. La fel si inteligenta emotionala. „De la idee la bani – Napoleon Hill” nu am citit-o dar suna foarte interesant. Multumesc.
Mulțumesc pentru comentariu!